Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
Interviu kanalui ABC J. Bidenas dar kartą stengėsi įrodyti, kad gali kandidatuoti. Ar jam pavyko?
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bidenas.

Penktadienį prezidentas Joe Bidenas susėdo su amerikiečių kanalo ABC vedėju George'u Stephanopoulos iš anksto įrašytam interviu, kuriuo siekė parodyti vis garsesnes abejones prezidento amžiumi ir sveikata reiškiantiems rinkėjams ir demokratams Kongrese, kad yra pajėgus lapkričio prezidento rinkimuose įveikti Respublikonų partijos kandidatą Donaldą Trumpą. Tačiau po rimto smūgio reputacijai J. Bidenui gali prireikti daugiau pastangų įtikinant rinkėjus, nei 22 minučių trukmės interviu.

Ir iki šiol aršiai remiantys, ir po praėjusią savaitę vykusių pirmųjų J. Bideno debatų su D. Trumpu jo kandidatūrą kritikavę demokratai, kampanijos donorai bei ekspertai šį interviu laikė tarsi lakmuso popierėliu, galinčiu iki galo nulemti, ar J. Bidenas ir toliau liks rinkimuose. Pirmasis prezidento televizijos interviu nuo debatų ABC buvo įrašytas penktadienį iš anksto ir iš pradžių kanalas ketino jį viešinti sekmadienį, tačiau paskui nusprendė nelaikyti turimos informacijos ilgiau, nei reikalinga, ir interviu transliuoti penktadienį vakare.

„Tai buvo blogas epizodas. (...) Aš buvau pavargęs, neklausiau savo instinktų ruošdamasis ir turėjau blogą naktį“, – interviu apie debatus kalbėjo J. Bidenas, priminęs, kad tuo metu sirgo ir net su gydytojais svarstė atlikti COVID-19 testą, o už prastą pasirodymą debatuose prisiėmė sau visą kaltę.

Nors interviu buvo įrašytas iš anksto, G. Stephanopoulos nevengė spausti prezidentą amerikiečiams rūpimais klausimais apie pasikartojančias „blogas naktis“, stringančius sakinius ir pasiteisinimus dėl laiko zonų poveikio, tačiau J. Bidenas kartojo tuos pačius atsakymus, o vėliau pabrėžė ir per pastaruosius trejus su puse metų nuveiktus gerus darbus, pavyzdžiui, ekonomikos atsigavimą, bei vardijo pažadus kitai kadencijai.

„Aš vis dar esu geros formos“, – teigė J. Bidenas ir paklaustas, ar yra trapesnis, nei prieš trejus su puse metų, atsakė: „Ne“. Prezidentas tikino, kad jį nuolat tikrina gydytojai, kiekvieną dieną jam atliekami pilni fiziniai ir neurologiniai testai. Kognityviniais testais, kurių, anot J. Bideno, jam niekas neliepė daryti, tampa kiekvieną kampanijos dieną kylantys iššūkiai – pavyzdžiui, skambučiai telefonu su naujuoju Jungtinės Karalystės premjeru ar kova su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Tačiau, nors J. Bidenas interviu metu kalbėjo kur kas aiškiau, nei debatuose, ir nepainiojo vietovių ar pavardžių (kartą supainiojo apklausas rengiančių žiniasklaidos leidinių pavadinimus), vis dėlto jo teikiami atsakymai sudarė atrodė panašesni į rinkiminės kampanijos lozungus, o ne mėginimą įtikinti savo rinkėjus, kad jis pajėgus ne tik laimėti prieš D. Trumpą rinkimuose, bet ir dar ketverius metus vadovauti galingiausiai pasaulio valstybei. „Nemanau, kad kas nors yra labiau kvalifikuotas dirbti šį darbą“, – įsitikinęs J. Bidenas, ir vėliau pridūrė: „Esu labiausiai kvalifikuotas žmogus jį nugalėti.“

ABC siūlė tokį patį interviu surengti ir su D. Trumpu, tačiau, kaip teigia kanalas, respublikonų kandidatas atsisakė.

Prezidentas nepasiduoda

Anksčiau penktadienį rinkimų ralyje Madisone (Viskonsine) J. Bidenas rėmėjams aršiai teigė liekantis rinkimų kampanijoje. „Jie bando mane išstumti iš rinkimų, – sakė prezidentas. – Na, leiskite man pasakyti taip aiškiai, kaip galiu – aš lieku rinkimuose!“

Šią savaitę prezidentas davė interviu dvejoms radijo stotims, taip pat ketvirtadienį, JAV minint Nepriklausomybės dieną, surengė susitikimą su karininkų šeimomis. Interviu ir kalbėdamas su karininkais jis supainiojo buvusį prezidentą Baracką Obamą su dabartine viceprezidente Kamala Harris, taip pat suklydo ir kalbėdamas apie save kaip apie pirmą JAV senatorių kataliką Delavero valstijoje bei pavadino D. Trumpą savo kolega.

Pats J. Bidenas trečiadienį susitikime su visais 20 dabartinių demokratų senatorių praėjusios savaitės debatus aiškino kaip laikiną epizodą ir, kaip rašo amerikiečių dienraštis „The New York Times“, teigė, kad jam paprasčiausiai reikia daugiau miego ir trumpesnių darbo valandų (nors žurnalistams Baltųjų Rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre vengė atsakyti, kodėl prezidento tvarkaraštis dažniausiai prasideda 10 val. ryto ir baigiasi 16 val. popiet).

Iki šiol nepasitikėjimą J. Bideno pergale rinkimuose viešai išreiškė įtakingi demokratai Kongrese, įskaitant astovus Nancy Pelosi ir Jamesą Clyburną (ABC interviu J. Bidenas teigė sulaukęs demokratų lyderių paramos ir raginimų likti rinkimuose, tarp jų ir J. Clyburno). JAV žiniasklaida praneša ir apie pasitraukimą svarstančius stambius kampanijos donorus bei papildomų lėšų alternatyviai demokratų kampanijai rinkimą.

Penktadienį JAV dienraščio „The Wall Street Journal“ atlikta apklausa parodė, kad 86 proc. demokratų lapkričio rinkimuose balsuotų už J. Bideną prieš D. Trumpą – tai 7 proc. punktais mažiau nei tokioje pačioje apklausoje šių metų vasarį.

2024 07 06 04:05
Spausdinti