Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Iranas į Izraelį paleido dešimtis dronų, balistines raketas
IQ
Scanpix
Sprogimai danguje virš Jeruzalės.

Kaip praneša Izraelio ir JAV žiniasklaida, šeštadienio vakarą Iranas į Izraelį paleido dešimtis dronų ir balistinių raketų. Tai – ilgai prognozuotas Teherano atsakas į Izraelio balandžio 1 d. susprogdintą Irano konsulatą Sirijoje, per kurį žuvo trylika žmonių, tarp jų aukšto rango Irano karininkų ir diplomatų.

Kaip rašo „The Times of Israel“ ir „Reuters“, iš Irano paleista apie 200 dronų ir balistinių raketų, kurių didžioji dalis buvo numušta Izraelio, JAV, Jordanijos ir Jungtinės Karalystės.

Sirenos Izraelyje pradėjo skambėti apie 01:42 nakties (Lietuvos ir Izraelio laiku). „The New York Times“ praneša apie virš Jeruzalės žybsinčius sprogimus, žyminčius sėkmingai numušamus dronus ar raketas. Izraelio valdžia ragina gyventojus neiti miegoti ir esant reikalui traukti į slėptuves.

Sirenų perspėjimai Izraelyje nutilo maždaug apie 02:30 nakties. IDF praneša, kad gyventojams nebereikia likti netoli slėptuvių, tačiau išlaikomi anksčiau paskelbti ribojimai dėl renginių ir edukacinių renginių. Apie 04:20 sirenos vėl pradėjo skambėti Golano aukštumose.

Irano Revoliucinė gvardija išplatino pranešimą, kuriame įspėja JAV, kad bet kokia parama ar dalyvavimas atakuojant Iraną susilauks griežto atsako iš Irano karinių pajėgų.

Oro erdvė uždaryta Izraelyje, Libane ir Irake.

Apie žuvusiuosius kol kas nepranešama, tačiau Negevo dykumoje, anot „The New York Times“ ir „The Times of Israel“, drono ar raketos šrapnelis sužalojo dešimtmetę mergaitę, ji gydoma ir išlieka sunkios būklės.

Kiek anksčiau Izraelyje iki pirmadienio vakaro įsigaliojo draudimas rinktis į daugiau nei 1000 žmonių renginius, atšaukti visi edukaciniai užsiėmimai, gyventojai buvo raginami likti namuose.

JAV parama Izraeliui išlieka „geležinė“

JAV prezidentas Joe Bidenas kiek anksčiau šeštadienį nutraukė laisvadienį savo namuose Delavero valstijoje ir grįžo į Vašingtoną, kur apie naujausią informaciją iš Izraelio buvo informuotas savo nacionalinio saugumo patarėjų. Prasidėjus Irano atakai, Baltieji rūmai išplatino pranešimą, kuriame pakartota „geležinė“ Vašingtono parama Tel Avivui, o pats prezidentas reguliariai informuojamas apie situacijos pokyčius.

„Ši ataka greičiausiai įvyks per kelias valandas, – rašoma Baltųjų rūmų pranešime. – Prezidentas Bidenas aiškiai pasakė: mūsų parama Izraelio saugumui yra neabejotina. Jungtinės Valstijos palaikys Izraelio žmones ir rems jų gynybą nuo šių Irano grėsmių.“

2024 04 14 03:00
Spausdinti