Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Iranas į Izraelį paleido raketas
BNS
Scanpix
Gaisras Ben Guriono oro uoste (Tel Avivas) po Irano raketų atakos.

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad Iranas prieš žydų valstybę surengė raketų ataką, po to, kai JAV perspėjo, kad Irano ataka yra neišvengiama.

„Prieš kurį laiką iš Irano į Izraelio valstybę buvo paleistos raketos“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Jame teigiama, kad visame Izraelyje, įskaitant Jeruzalę, buvo įjungtos sirenos.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad antradienio vakarą Jeruzalėje nugriaudėjo dešimtys sprogimų, netrukus po to, kai kariuomenė pranešė, kad Iranas surengė raketų ataką prieš Izraelį.

Po kurio laiko jie nurodė, kad, skambant oro pavojaus sirenoms, Jeruzalę sudrebino dar daugiau sprogimų, o virš miesto aidėjo, regis, oro gynybos sistemos.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad Iranas toliau atakuoja šalį raketomis.

„Irano puolimas tęsiasi. Jūsų prašoma likti saugomoje erdvėje iki tolesnio pranešimo. Sprogimai, kuriuos girdite, kyla dėl perimtų (raketų) arba nukritusių sviedinių“, – sakoma kariuomenės pareiškime izraeliečiams.

Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA pranešė, kad Iranas raketomis atakavo Izraelio komercinį centrą Tel Avivą.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas antradienį kalbėjosi su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir aptarė Irano raketų atakos prieš Izraelį grėsmę.

„Ministras ir sekretorius aptarė neišvengiamos Irano raketų atakos prieš Izraelį grėsmę. Ministras ir sekretorius aptarė Izraelio operatyvinę parengtį ginti savo piliečius ir karinius išteklius, taip pat JAV pajėgų pozicijas regione“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Irano revoliucinė gvardija antradienį pagrasino surengti triuškinančius išpuolius prieš Izraelį, jei šis imtųsi atsakomųjų veiksmų po prieš jį surengtos raketų atakos.

„Jei sionistų režimas reaguos į Irano operacijas, jo laukia triuškinančios atakos“, – sakoma Islamo revoliucijos gvardijos korpuso pareiškime, kurį išplatino Irano naujienų agentūra „Fars“.

Gvardija pareiškė, kad raketų ataka prieš Izraelį yra atsakas į „Hezbollah“ lyderio Hassano Nasrallah nužudymą praėjusią savaitę, taip pat „Hamas“ politinio sparno vadovo nužudymą.

„Atsakydami į („Hamas“ lyderio) Ismailo Haniyeh, Hassano Nasrallah ir (gvardijos vado) Nilforoshano kankinystę, nusitaikėme į okupuotų teritorijų (Izraelio) širdį“, – sakoma pareiškime.

JAV prezidentas Joe Bidenas įsakė JAV kariuomenei padėti Izraeliui gintis ir numušti į žydų valstybę nukreiptas Irano raketas, pranešė Baltieji rūmai.

J. Bidenas ir viceprezidentė Kamala Harris, demokratų kandidatė kitą mėnesį vyksiančiuose JAV prezidento rinkimuose, stebi Irano išpuolį prieš Izraelį, sakoma pranešime.

Vėliau Izraelio kariuomenė pranešė, kad Iranas kol kas nebekelia grėsmės, o žmonės jau gali palikti slėptuves. Gelbėjimo tarnybos skelbia, kad per Irano raketų ataką prieš Izraelį mažiausiai du žmonės patyrė lengvus sužalojimus.

„Šiuo metu nėra pranešimų apie sužeistuosius dėl Izraelio link nukreiptos ugnies, išskyrus du lengvus sužeidimus nuo skeveldrų Tel Avivo apylinkėse ir keletą nedidelių sužeidimų visoje šalyje, patirtų judant į saugias vietas“, – sakoma „Magen David Adom“ skubios pagalbos tarnybos pranešime.

2024 10 01 21:25
Spausdinti