Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IRANAS IR RUSIJA
Iranas sako „neprašysiąs niekieno leidimo“ plėsti santykius su Rusija
BNS
Unsplash

Irano užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė, kad „neprašys niekieno leidimo“ plėsti santykius su Rusija, atmesdama JAV susirūpinimą dėl augančios Teherano ir Maskvos karinės partnerystės.

Vakarų šalys kaltina Iraną tiekiant Rusijai bepiločius orlaivius, kurie, kaip įtariama, naudojami Ukrainai pulti, ir įvedė sankcijas Teheranui. Pastarasis šiuos kaltinimus neigia.

CŽA vadovas Williamas Burnsas penktadienį televizijai PBS sakė, kad Irano ir Rusijos karinis bendradarbiavimas „kelia realią grėsmę“ JAV sąjungininkams Artimuosiuose Rytuose.

Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani pavadino šiuos komentarus „nepagrįstais“ ir sakė, kad jie yra „JAV propagandinio karo prieš Iraną“ dalis.

Teheranas „reguliuodamas savo užsienio santykius veikia savarankiškai ir neprašo niekieno leidimo“, sakoma N. Kanani pareiškime, paskelbtame sekmadienį.

Jis pridūrė, kad Irano politiką lemia „nacionaliniai interesai“.

„Irano ir Rusijos bendradarbiavimas įvairiose srityse, įskaitant gynybą, plečiasi atsižvelgiant į bendrus interesus... ir nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį“, – tvirtino N. Kanani.

Jo teigimu, „Amerikos pareigūnai ir toliau tęsia nepagrįstus politinius pareiškimus ir neteisėtus veiksmus, nukreiptus prieš Irano Islamo Respubliką, kvestionuodami Irano ir Rusijos bendradarbiavimą konvencinės gynybos ir karinėje srityje“.

Gruodžio 9-ąją Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby pavadino Teherano ir Maskvos karinę partnerystę „kenksminga“ Ukrainai, Irano kaimynėms ir pasauliui.

Praėjusį mėnesį Teheranas pripažino, kad siuntė dronus Rusijai, tačiau tvirtino, kad jie buvo pristatyti prieš Maskvai pradedant invaziją į Ukrainą.

2022 12 18 20:50
Spausdinti