Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IRANAS
Irane dėl protestų kaltinimai pateikti 300 asmenų, keturiems gresia mirties bausmė
BNS
Scanpix
Protestai Irane.

Dėl Teherane vykusių protestų, kuriuos sukėlė Mahsos Amini mirtis, kaltinimai pareikšti daugiau kaip 300 žmonių, įskaitant keturis asmenis, kuriems gresia mirties bausmė, pirmadienį pranešė Irano teisminė valdžia.

Islamo Respublikoje kilo protestų banga dėl 22 metų M. Amini mirties rugsėjo 16 d., praėjus trims dienoms po to, kai ją Teherane suėmė moralės policija už tai, kad ji, kaip įtariama, pažeidė griežtą šiitiškos šalies moterų aprangos kodą.

Dėl smurto gatvėse žuvo dešimtys žmonių, daugiausia demonstrantų, bet taip pat ir saugumo pajėgų narių, šimtai protestuotojų buvo suimti.

Teherano prokuroras Ali Salehi pranešė, kad 315 asmenų pateikti kaltinimai dėl „susibūrimo ir sąmokslo, siekiant veikti prieš šalies saugumą“, „propagandos, nukreiptos prieš sistemą“ ir „viešosios tvarkos trikdymo“, pranešė teisminės valdžios tinklalapis „Mizan Online“.

Jis taip pat pridūrė, kad „keturiems riaušininkams taip pat buvo pateikti kaltinimai dėl „moharebeh“ („karo prieš dievą“)“, už kurį gresia mirties bausmė.

Jie kaltinami „ginklo naudojimu, siekiant terorizuoti visuomenę ir žmones, saugumo pareigūnų sužalojimu, viešojo ir valstybinio turto padegimu ir niokojimu, siekiant sutrikdyti šalies saugumą ir pasipriešinti šventajai Irano Islamo Respublikos sistemai“, – pridūrė A. Salehi.

Tuo tarpu Irano teismų sistemos vadovas Gholamhosseinas Mohseni Ejei pranešė, kad su protestuotojais susijusios bylos „jau pradėtos nagrinėti“, jo žodžius citavo „Mizan Online“.

„Nusikaltimus įvykdžiusių asmenų, kurie turėjo ryšių su kontrrevoliuciniais elementais viduje ir išorėje bei su užsieniečiais, teismas vyks kruopščiai ir pagal įstatymą, ir šie žmonės bus nubausti pagal įstatymą“, – pabrėžė jis.

Anksčiau, spalio 12 dieną, teisminė valdžia paskelbė, kad Teherano bei Hormozgano provincijose dėl neramumų kaltinimai pareikšti daugiau kaip 100 žmonių.

2022 10 25 10:27
Spausdinti