Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


IRANAS
Irane gedėtojai susirinko prie M. Amini kapo, nepaisydami sustiprintų saugumo priemonių
BNS
Scanpix
Protestai Irane.

Gedėtojai trečiadienį susirinko prie Mahsos Amini kapo paminėti 40 dienų po jos mirties, nepaisydami sustiprintų saugumo priemonių, taikomų brutaliai slopinant moterų vadovaujamus protestus.

Tūkstančiai kapinėse prie M. Amini gimtojo miesto Sakezo susirinkusių moterų ir vyrų skandavo „Moteris, gyvenimas, laisvė“, „Mirtis diktatoriui“, rodo internete paskelbti įrašai.

Praėjusią naktį valdžia sustiprino saugumą vakarinėje Kurdistano provincijoje esančiame Sakeze ir dislokavo pareigūnų centrinėje miesto aikštėje. Taip pat pranešama, kad uždaryti įvažiavimai į miestą.

Tačiau gedėtojai anksti trečiadienį vis tiek patraukė prie M. Amini kapo paminėti tradicinio Irane 40 dienų gedulo pabaigos.

Žmonės važiavo automobiliais, motociklais ir pėsti, keliu, per laukus ir net per upę, rodo aktyvistų ir žmogaus teisių gynimo grupių paskelbti vaizdo įrašai. Kapinėse už 8 km nuo miesto susirinko šimtai gedėtojų.

„Šie metai yra kraujo metai, Seyedas Ali bus nuverstas“, – skandavo viena grupė, minėdama Irano aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei.

„Kurdistanas, Kurdistanas, fašistų kapinės“, – dainavo kiti.

Kai kurių internete paskelbtų įrašų autentiškumo naujienų agentūra AFP kol kas nepatvirtino.

Irano naujienų agentūra ISNA teigė, kad ceremonija vyko tvyrant „ramiai atmosferai“ ir kad žmonės, įskaitant netoliese esančių miestų gyventojus, ėjo prie kapo be jokios įtampos.

Nepriklausomos žmogaus teisių grupės „Hengaw“ teigimu, trečiadienio rytą didelė dalis Sakezo, gimtojo M. Amini miesto vakarinėje Kurdistano provincijoje, dalis buvo „tuščia“, nes daugybė žmonių išvyko dalyvauti M. Amini atminimo pagerbimo ceremonijoje.

Socialinės žiniasklaidos kanalas „1500tasvir“, skelbiantis apie Irano saugumo pajėgų vykdomus teisių pažeidimus, pranešė, kad trečiadienį kitose vietose, įskaitant Teherano, Mašhado ir Ahvazo universitetus, vyko nauji protestai.

Studentų protestai

Didėjant įtampai dėl planuojamų ceremonijų, žyminčių 40-ąją dieną nuo M. Amini mirties, Irano studentai, nepaisydami kruvinų susidorojimų, antradienį surengė protestus keliuose universitetuose.

„Jau geriau mirsime, nei būsime žeminami“, – skandavo jie Ahvazo Shahido Chamrano universitete pietvakarinėje Chuzestano provincijoje. Visa tai matoma AFP patvirtintame internetiniame vaizdo įraše.

Protestus, kurių epicentre atsiduria jaunos moterys ir moksleivės, išprovokavo M. Amini mirtis praėjusį mėnesį, įvykusi po jos suėmimo už tariamą šiitiškoje respublikoje taikomo griežto moterų aprangos kodo pažeidimą.

22 metų kurdų kilmės iranietė mirė praėjus trims dienoms po to, kai rugsėjo 13 dieną, merginai su jaunesniuoju broliu lankantis Teherane, ją sulaikė liūdnai pagarsėjusi moralės policija.

Aktyvistų teigimu, saugumo tarnybos perspėjo M. Amini šeimą trečiadienį nerengti ceremonijos ir neprašyti žmonių aplankyti jos kapo, esančio Kurdistano provincijoje, nes priešingu atveju „tektų sunerimti dėl sūnaus gyvybės“.

Trečiadienį sukanka 40 dienų nuo merginos mirties, o tai pagal iranietiškas tradicijas užbaigia gedulo laikotarpį.

Valstybinė naujienų agentūra IRNA paskelbė, kaip teigiama, šeimos pareiškimą, kuriame nurodoma, kad „atsižvelgiant į aplinkybes ir siekiant išvengti bet kokių nemalonių pasekmių, nebus rengiama jokia 40-ają dieną žyminti ceremonija“.

Pasak demonstrantų, tokį pareiškimą išprovokavo spaudimas, ir, nepaisant visko, tikimasi vis tiek surengti pagerbimą prie M. Amini kapo.

„Užpultos, išrengtos ir apieškotos, sumuštos“

Antradienį internete paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti studentai, protestuojantys Beheshti ir Khajeh Nassiro Toosio universitetuose Teherane, taip pat Shahido Chamrano universitete Ahvaze.

Pastarosios demonstracijos vyko po to, kai aktyvistai pirmadienį apkaltino saugumo pajėgas sumušus moksleives Shahido Sadro mergaičių profesinėje mokykloje Teherane.

„Teherane esančios Sadro vidurinės mokyklos mokinės buvo užpultos, išrengtos bei apieškotos ir sumuštos“, – pranešė „1500tasvir“.

Mažiausiai viena moksleivė, 16-metė Sana Soleimani, buvo paguldyta į ligoninę, pranešė kanalas, aprašantis Irano saugumo pajėgų įvykdytus teisių pažeidimus.

„Vėliau tėvai surengė protestą priešais mokyklą, o saugumo pajėgos įsiveržė į apylinkės rajonus ir šaudė į žmonių namus“, – priduriama pranešime.

Švietimo ministerija pranešė, kad ginčą tarp moksleivių ir jų tėvų bei mokyklos darbuotojų sukėlė direktoriaus reikalavimas laikytis naudojimosi mobiliaisiais telefonais taisyklių.

„Griežtai atmetame galimybę, jog per šią akistatą žuvo kokia nors moksleivė“, – Irano naujienų agentūra ISNA citavo ministerijos atstovą spaudai.

AFP patvirtintame internetiniame vaizdo įraše buvo matyti, kad šeimos, susirinkusios šalia mokyklos, esančios Teherano Salsabilo rajone, garsiai reikalauja suteikti informaciją dėl to, kas įvyko.

Tuo metu „Hengaw“ internete paskelbtuose vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip antradienio vakarą pareigūnai patruliavo keliuose, vedančiuose į Sakezą.

Grupė, stebinti teisių pažeidimus Kurdistane, taip pat „Twitter“ platformoje paskelbė, kad Irano futbolo žvaigždės Ali Daei ir Hamedas Lakas apsistojo viešbutyje „Kurd“ Sakeze, nes „norėjo dalyvauti 40-osios gedulo dienos ceremonijoje“.

Tačiau jie „buvo nuvežti į vyriausybės svečių namus... ir ten prižiūrimi saugumo pajėgų“, sakė „Hengaw“.

Karjerą baigęs A. Daei jau yra turėjęs problemų su valdžia dėl internete reikštos paramos protestams dėl M. Amini mirties.

Osle įsikūrusios Irano žmogaus teisių (IHR) grupės paskelbtoje nepatikrintoje medžiagoje matyti, kaip žmonės „naktiniuose protestuose“ susirinko prie „Kurd“ viešbučio Sakeze.

Išplūstas aukšto rango pareigūnas

Tokie pranešimai dar labiau pakurstė pyktį dėl susidorojimų, kurie, Irano žmogaus teisių organizacijos antradienį atnaujintais duomenimis, nusinešė mažiausiai 141 demonstranto gyvybę.

Kruvini neramumai užklupo ne tik Kurdistaną, bet ir Zahedano miestą tolimuosiuose pietryčiuose. IHR pranešė, kad 93 žmonės žuvo per demonstracijas, kilusias rugsėjo 30 dieną, kai buvo paskelbta, kad policijos vadas išžagino paauglę.

Pasak Irano naujienų agentūros „Tasnim“, Sistano ir Beludžistano provincijoje žuvusių saugumo darbuotojų skaičius padidėjo iki aštuonių, kai nenustatyti ginkluoti užpuolikai antradienį Zahedane nušovė du revoliucinės gvardijos karius.

Nepaisant to, ką teisių gynėjų grupė „Amnesty International“ pavadino „nuosekliai vykdomu žiauriu susidorojimu“, antradienį internetiniuose vaizdo įrašuose vėl buvo matyti protestuojantys jaunos moterys ir vyrai.

Teherano metro stotyse moterys skandavo „Mirtis diktatoriui“ ir „Mirtis Revoliucinei gvardijai“, matoma vaizdo įrašuose „Twitter“ tinkle.

Ultrakonservatyvaus prezidento Ebrahimo Raisi atstovui spaudai kreipusis į Teherano Khajeh Nasiro technologijos universiteto studentus, šie piktais šūksniais puolė jį pertraukinėti. Scena užfiksuota vaizdo įraše, paskelbtame reformistų laikraščio „Hammihan“.

„Atstove, dink iš čia!“ ir „Mes nenorime korumpuotos sistemos, nenorime žudiko“, šaukė jie Ali Bahadoriui Jahromiui.

„Amnesty International“ teigimu, per protestų malšinimą žuvo mažiausiai 23 vaikai, o IHR antradienį pranešė apie dar didesnį skaičių – mažiausiai 29 vaikų žūtį.

Taip pat vykdoma masinių areštų kampanija, sulaikant demonstrantus bei jų šalininkus, įskaitant akademikus, žurnalistus ir net popkultūros žvaigždes.

Valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad daugiau nei 210 žmonių buvo pareikšti kaltinimai dėl protestų Kurdistane, Kazvine ir Isfahane.

105 asmenys buvo apkaltinti dėl protestų Chuzestane, nurodė IRNA, remdamasi vietos teisminių institucijų liudijimais.

2022 10 26 14:46
Spausdinti