Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


RUSIJOS AGRESIJA
Iš JAV valstybės sekretoriaus – neoptimistiniai įspėjimai dėl Ukrainos
ELTA
Dainius Labutis/ELTA
Antony Blinkenas.

NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui viešint Vašingtone, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pateikė niūrią perspektyvą Ukrainai, jei JAV nepritars papildomam finansavimui. Jis pirmadienį perspėjo, kad be naujo JAV finansavimo Ukrainos laimėjimai per dvejus kovų metus taps abejotini.

Nuo 2022 m. vasarį prasidėjusios invazijos Ukrainai suteikta pagalbos už dešimtis milijardų JAV dolerių, tačiau respublikonų įstatymų leidėjai neberodo didelio noro toliau remti Kyjivą.

Be naujo finansavimo „viskas, ką pasiekė ukrainiečiai ir ką mes padėjome jiems pasiekti, atsidurs pavojuje“, per bendrą su J. Stoltenbergu spaudos konferenciją sakė A. Blinkenas ir pridūrė, kad visiems priešams būtų pasiųsta „stipri ir klaidinga žinia, kad nesame rimtai nusiteikę ginti laisvę ir demokratiją“, tai taip pat sustiprintų Rusijos prezidento Vladimiro Putino „įsitikinimą, kad jis gali įveikti Ukrainą ir mus“.

Prezidentas Joe Bidenas prašo Kongreso patvirtinti 61 mlrd. JAV dolerių naują pagalbą Ukrainai, tačiau derybos įstrigo, nes respublikonų įstatymų leidėjai reikalauja didelių imigracijos ir sienų kontrolės politikos pakeitimų mainais į daugiau pinigų Ukrainai.

J. Stoltenbergas antradienį susitiks su JAV įstatymų leidėjais ir pareikš, kad parama Ukrainai yra „mūsų pačių saugumo interesas“. „Ukrainiečiams bus tragedija, jei prezidentas V. Putinas laimės, bet dėl to pasaulis taps pavojingesnis ir mes visi būsime nesaugesni“, – sakė J. Stoltenbergas. „Tai paskatins kitus autoritarinius lyderius – ne tik prezidentą V. Putiną, bet ir Šiaurės Korėją, Iraną bei Kiniją – griebtis jėgos“, – sakė jis.

„Rytoj tai gali būti Taivanas“

„Šiandien Ukraina; rytoj tai gali būti Taivanas“, – sakė J. Stoltenbergas.

JAV ir NATO pareigūnams pripažįstant, kad pernai Ukrainos kontrpuolimas nepateisino lūkesčių, J. Stoltenbergas sakė, kad vis dėlto ukrainiečiai atsiėmė pusę Rusijos užgrobtos teritorijos, o šiai nepavyko greitai užimti visos šalies. „Ukrainiečiai paneigė mintį, kad pagalba jiems nepadeda, ir įrodė priešingai“, – sakė J. Stoltenbergas.

Jis Pentagone susitiko su gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir aukšto rango JAV karininku generolu Charlesu Brownu, o vėliau Baltuosiuose rūmuose – su prezidento Joe Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu. NATO vadovas pasirodė ir per televiziją „Fox News“, mėgstamą respublikonų, ir pareiškė, kad JAV tiekiami ginklai prisideda ir prie JAV darbuotojų gerovės, nes jie gaminami Jungtinėse Valstijose.

Donaldas Trumpas, tikėtinas respublikonų kandidatas į prezidentus per rinkimus lapkritį, ne kartą gyręs V. Putiną, ragina respublikonus atmesti imigracijos susitarimą, dėl kurio deramasi Kongrese, tai torpeduotų pagalbą Ukrainai.

2024 01 30 09:02
Spausdinti