Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NERAMUMAI PASAULYJE
IS žada „atkeršyti“ už buvusio lyderio mirtį
BNS
Scanpix
Namas, kuriame buvęs IS lyderis Abu Ibrahimas al Qurashi susisprogdino per JAV reidą.

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) sekmadienį pažadėjo „atkeršyti“ už savo buvusio lyderio nužudymą ir paragino šalininkus pasinaudoti karu Ukrainoje ir rengti išpuolius Europoje.

„Pasikliaudami Dievu, skelbiame palaimintą keršto kampaniją“ dėl Abu Ibrahimo al Qurashi ir buvusio grupuotės atstovo spaudai mirties, sakoma grupuotei priskiriamoje garso žinutėje, išplatintoje per susirašinėjimo platformą „Telegram“.

Naujasis IS atstovas spaudai Abu-Omaras al Muhajjiras taip pat paragino šalininkus rengti išpuolius Europoje, pasinaudojant „turima galimybe“, kai „kryžininkai kovoja vieni su kitais“, turėdamas omenyje Rusijos invaziją į Ukrainą.

Buvęs IS lyderis Abu Ibrahimas al Qurashi susisprogdino vasario pradžioje per JAV reidą Sirijos šiaurės vakaruose, konkuruojančių džihadistų kontroliuojamoje teritorijoje.

Kovo 10-ąją IS patvirtino jo ir atstovo spaudai žūtį ir paskyrė Abu Hasaną al Hashemi al Qurashi naujuoju grupuotės lyderiu.

Apie naująjį lyderį, kuris yra trečiasis grupuotės vadeiva nuo jos įkūrimo, žinoma nedaug.

Jis perėmė vadovavimą tuo metu, kai grupuotę susilpnino JAV remiamos operacijos Irake ir Sirijoje, skirtos užkirsti kelią džihadistų atsigavimui.

Nuo 2014 metų gyvavusio IS „kalifato“ teritorija kadaise apėmė didžiulę Sirijos ir Irako dalį, kur gyvena keli milijonai žmonių.

Ilga ir daug aukų pareikalavusi karinė kampanija, kuriai vadovavo kurdų ir Sirijos bei Irako pajėgos, remiamos Jungtinių Valstijų ir kitų galingųjų valstybių, 2019 metų kovą galiausiai nugalėjo džihadistų protovalstybę.

Dauguma likusių IS kovotojų Sirijoje daugiausia pasitraukė į savo slėptuves dykumose, iš kur jie tebepuldinėja kurdų vadovaujamas pajėgas ir sirų vyriausybei ištikimus karius.

Pernai paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje nurodyta, kad Irake ir Sirijoje tebeveikia apie 10 tūkst. „Islamo valstybės“ kovotojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 18 14:53
Spausdinti