Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TERORO AKTAS MASKVOJE
„Isis-K“ – išpuolį Maskvoje surengusi grupuotė. Kas ji ir kodėl Rusija yra jos didžiausių priešų sąraše?
IQ
Scanpix
„Islamo valstybė“ skilo į mažesnes grupuotes.

Atsakomybę už mažiausiai 133 gyvybes pasiglemžusią ataką „Crocus City Hall“ prisiėmė „Islamo valstybė“ (ISIS), o tiksliau – jos padalinys „Isis-Khorasan“ arba „Isis-K“. Kas tai per grupuotė ir kodėl ji rengė išpuolį Maskvoje?

Nors Vladimiras Putinas ir mėgina šį teroro aktą susieti su Ukraina, JAV ir kitos Vakarų specialiosios tarnybos jį priskyrė Afganistane įsikūrusiam ISIS filialui „Isis-K“. Apie išpuolį JAV buvo įspėjusios Rusiją prieš keletą savaičių.

Šeštadienį FSB sulaikė keturis užpuolikus, jie visi buvo iš Tadžikistano, postsovietinės šalies Vidurio Azijoje, kuri turi sieną su Afganistanu ir kurios piliečiai sudaro didelę dalį „Isis-K“ narių. „Isis-K“ pastaraisiais mėnesiais planavo kelis išpuolius Europoje, tačiau jie buvo sužlugdyti.

Rusija ne atsitiktinai tapo „Isis-K“ taikiniu, nes visuomet buvo šios grupuotės priešų sąrašo viršuje kartu su JAV, Iranu, Talibano režimu Afganistane. Dėl to reikėtų kaltinti Rusijos veiklą Sirijoje 2015 m. ir vėliau, kur Kremliaus režimas padėjo diktatoriui Basharui al Assadui žiauriame pilietiniame kare ir taip pat kovojo prieš ISIS. Neapykantos Rusijai ištakos siejamos su dar senesniais laikais – SSRS karu Afganistane ir dviem Čečėnijos karais. „Isis-K“ ir Rusijos samdinių interesai taip pat susikerta musulmoniškose Afrikos šalyse.

2024 03 24 11:25
Spausdinti