Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


KOVA SU INFLIACIJA
Ispanijos parlamentas patvirtino biudžetą, apimantį rekordinę paramą gyventojams
BNS
Scanpix
P. Sanchezas.

Ispanijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino kairiosios pakraipos vyriausybės 2023 metų biudžetą, į kurį įtrauktos rekordinės išlaidos socialinėms reikmėms, skirtos padėti namų ūkiams susidoroti su sparčiai augančia infliacija.

Įstatymų leidėjai 187 balsais „už“ ir 156 balsais „prieš“ patvirtino biudžetą, kuris taps paskutiniuoju premjero Pedro Sanchezo vyriausybės parengtu biudžetu prieš visuotinius rinkimus, kurie turėtų įvykti iki kitų metų pabaigos.

Biudžeto planą palaikė P. Sanchezo atstovaujami socialistai ir valdančiosios koalicijos partnerė, kairioji partija „Podemos“, užsitikrinusios mažesnių regioninių partijų, įskaitant Katalonijos kairiosios respublikonų partijos (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), paramą mainais į didesnes regionines investicijas.

„Tai jau trečiasis biudžetas, kurį patvirtinome didele balsų dauguma; biudžetas su istoriniais socialinių išlaidų lygiais“, – po balsavimo tviteryje parašė P. Sanchezas.

Biudžetą dar turi patvirtinti Senatas, tačiau jo priėmimas yra garantuotas, atsižvelgiant į vyriausybės sąjungininkų paramą.

Remiantis biudžetu, 2023 metais planuojama skirti rekordines 198 mlrd. eurų (206 mlrd. JAV dolerių) išlaidas, kurios reikš didesnes pensijas ir valstybės darbuotojų atlyginimus, taip pat didesnį finansavimą aukštajam mokslui ir sveikatos apsaugai.

Taip pat bus pratęsta priemonė, numatanti nemokamas keliones priemiestiniais ir vidutinio nuotolio traukiniais.

Nemokamų kelionių programa buvo pristatyta rugsėjo 1 dieną, kai šimtai tūkstančių žmonių pasirašė peticiją, reikalaujančią pratęsti priemonę, kuri iš pradžių turėjo galioti iki metų pabaigos.

Biudžeto ministrė Maria Jesus Montero pažymėjo, kad šeši iš 10 eurų biudžete bus skirti socialinėms išlaidoms, o tai yra didžiausia tam tikslui Ispanijos istorijoje skiriama dalis.

Biudžetas iš dalies bus finansuojamas didinant mokesčius daug uždirbantiems asmenims bei iš Europos Sąjungos ekonomikos atnaujinimo po COVID-19 pandemijos fondo.

Ispanija per šešerius metus iš fondo turėtų gauti 140 mlrd. eurų, todėl ji bus viena iš pagrindinių jo lėšų gavėjų.

Į biudžetą taip pat įtrauktas laikinas netikėto pelno mokestis bankams ir energetikos įmonėms, iš kurio vyriausybė planuoja iš viso 2023 ir 2024 metais surinkti 5 mlrd. eurų.

Metų infliacija Ispanijoje liepą pasiekė 10,8 proc. – aukščiausią lygį per 38 metus.

Spalį kainų augimo tempas šiek tiek sulėtėjo iki 7,3 procento.

Biudžete numatoma, kad Ispanijos bendrasis vidaus produktas 2023 metais ūgtelės 2,1 proc., o tai gerokai viršija Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozę – 1,2 procento.

2022 11 25 12:09
Spausdinti