Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Įspėjęs, kad „Hamas“ artėja prie žlugimo, Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą
BNS
Scanpix
Gazos Ruožo bombardavimas.

Izraelis antradienį toliau bombarduoja Gazos Ruožą, pareiškęs, kad jo kampanija, kuria siekiama sunaikinti islamistų grupuotę „Hamas“, privertė ją atsidurti ties žlugimo riba.

Humanitarinės pagalbos lyderiai baiminasi, kad apgultą teritoriją netrukus apims ligos ir badas, ir daro diplomatinį spaudimą Izraeliui, kad šis labiau stengtųsi apsaugoti civilius gyventojus.

Antradienį vyko įnirtingi mūšiai; „Hamas“ pranešė apie susirėmimus centrinėje Gazos Ruožo dalyje, o liudininkai – apie mirtinus Izraelio smūgius šios palestiniečių teritorijos pietuose.

Per Izraelio antskrydžius pietiniame Rafos mieste prie sienos su Egiptu, kur prieglobsčio ieško dešimtys tūkstančių žmonių, žuvo mažiausiai 12 žmonių, pranešė oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“.

Pirmadienį smūgiai buvo nukreipti į pagrindinį pietinį Gazos Ruožo Kan Juniso miestą, kur šiuo metu yra kovų epicentras.

„Hamas“ atsidūrė ties žlugimo riba – IDF (Izraelio kariuomenė) užima paskutines jos tvirtoves“, – vėlai pirmadienį sakė Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

Karas prasidėjo spalio 7 dieną „Hamas“ išpuoliais Izraelyje, per kuriuos, izraeliečių pareigūnų duomenimis, žuvo 1,2 tūkst. žmonių. Dar apie 240 žmonių buvo paimti įkaitais ir išvežti į Gazos Ruožą.

Izraelis atsakė kariniu puolimu, per kurį didelė Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais ir, anot „Hamas“ valdomos Sveikatos apsaugos ministerijos, žuvo mažiausiai 18,2 tūkst. žmonių.

Izraelio kariuomenės vadas Herzi Halevi pirmadienį lankėsi Kan Juniso centre, kur teigė, kad jo pajėgos, be kitų dalykų, „saugo pasiekimus šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje [ir] įvažiavimą į pietinę Ruožo dalį.“

Jungtinių Tautų skaičiavimais, dėl karo buvo perkelta 1,9 mln. iš 2,4 mln. teritorijos gyventojų; pusė jų yra vaikai.

Dėl kovų ir smarkaus bombardavimo pietinėje Gazos Ruožo dalyje, į kurią Izraelis anksčiau ragino pasitraukti civilius gyventojus, žmonės neturi kur eiti.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja antradienį turi balsuoti dėl neįpareigojamos rezoliucijos su reikalavimu tuojau pat paskelbti humanitarines paliaubas Gazos Ruože. Saugumo Taryba tokio raginimo kol kas nesugebėjo pareikšti.

Baigiasi būtiniausios atsargos

ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad Gazos Ruožo civilių padėtis yra katastrofiška, ir palygino teritorijos naikinimą su niokojimu Vokietijoje Antrojo pasaulinio karo metais.

Konfliktas kone sužlugdė sveikatos priežiūros paslaugas. Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) duomenimis, tik 14 iš 36 Gazos Ruožo ligoninių veikia bent kokiu nors pajėgumu.

Po Izraelio smūgių al Magazio pabėgėlių stovykloje Gazos Ruožo centre pirmadienį al Aksos ligoninę užplūdo nukentėjusieji, įskaitant dešimtis vaikų.

Kadangi baigiasi būtiniausių dalykų atsargos ir blogėja sanitarinės sąlygos, moterys ir mergaitės Rafos mieste teigė, kad menstruacijų metu yra priverstos naudoti audinių atraižas.

Gazos miesto Rimalo rajone tūkstančiai palestiniečių įsirengė stovyklą prie JT agentūros būstinės, kai netoliese esantys namai ir parduotuvės buvo sugriauti per Izraelio smūgius.

Naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad griuvėsiais virto Islamiškasis universitetas, greta esantis universitetas „al Azhar“, policijos nuovada.

Tarptautinėms pagalbos organizacijoms sunkiai sekasi tiekti prekes nevilties apimtiems Gazos Ruožo gyventojams, kol atidaryta tik Rafos perėja Egipte.

Izraelis, susidūręs su didėjančiu spaudimu labiau padėti civiliams, pirmadienį paskelbė, kad tikrins pagalbą Gazos Ruožui dviejuose papildomuose kontrolės punktuose, todėl į nusiaubtą teritoriją galės patekti daugiau pagalbos.

Izraelis teigė, kad nebus atidaryta naujų tiesioginių sienos perėjų, tačiau prieš siunčiant sunkvežimius per Rafą bus atliekami patikrinimai Nicanos ir Kerem Šalomo perėjimo punktuose.

2023 12 12 08:37
Spausdinti