Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NATO PLĖTRA
Išsprendus nesutarimus su Turkija, NATO oficialiai pakvies Švediją ir Suomiją į Aljansą
BNS
Scanpix
J. Stoltenbergas.

Turkija antradienį vakarą pareiškė, jog „gavo, ką norėjo“ iš pokalbių su Švedijos ir Suomijos atstovais.

Išsprendus nesutarimus, NATO šalių lyderiai per susitikimą Madride formaliai pakvies šias dvi valstybes tapti Aljanso narėmis, pranešė bloko generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas po derybų su Švedijos ir Suomijos atstovais nurodė, kad pokalbiuose pasiekė proveržio „kovoje su teroristinėmis organizacijomis“.

„Turkija gavo, ką norėjo“, – sakė jis.

Kurį laiką Suomijos ir Švedijos prisijungimą prie Aljanso blokavusi Turkija kaltino šias valstybes teikiant prieglobstį kurdų kovotojams iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

Suomijos prezidentūra pranešė, jog su Švedija ir Turkija pasirašė memorandumą, kuriuo Ankara reiškia paramą valstybių pakvietimui į NATO.

Aljanso generalinis sekretorius po to pranešė, kad per viršūnių susitikimą Madride bus priimtas sprendimas oficialiai pakviesti Švediją ir Suomiją į bloką.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad pasiekėme susitarimą, atveriantį kelią Suomijai ir Švedijai stoti į NATO. Turkija, Suomija ir Švedija pasirašė memorandumą, kuriame atsižvelgiama į Turkijos susirūpinimą, įskaitant ginklų eksportą ir kovą su terorizmu“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

Švedija ir Suomija stoti į NATO nusprendė besibaimindamos dėl savo saugumo po Rusijos invazijos Ukrainoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 28 22:49
Spausdinti