Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


„BERIBĖ“ PARTNERYSTĖ
Iššūkį Vakarams metantys V. Putinas ir Xi Jinpingas susitinka svarbių derybų
BNS
Scanpix
V. Putinas ir Xi Jinpingas.

Rusijos ir Kinijos prezidentai Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas drauge su kitų Azijos šalių lyderiais ketvirtadienį renkasi Uzbekistano mieste Samarkande į regiono viršūnių susitikimą, vadinamą iššūkiu Vakarų įtakai pasaulyje.

Prie Xi Jinpingo ir V. Putino prisidės Indijos, Pakistano, Turkijos, Irano ir dar kelių valstybių lyderiai. Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) susitikimas Samarkande – senovinio Šilko kelio stotelėje – vyks dvi dienas.

Pagrindinė ŠBO susitikimo diena bus penktadienis, tačiau didžiausią susidomėjimą kelia Rusijos ir Kinijos lyderių ketvirtadienio derybos.

Abu jie į miestą atvyko anksčiau. Iš lėktuvo išlipusį V. Putiną ant tūpimo tako pasitiko garbės sargyba, o paskui jis išvažiavo juodų automobilių kortežu.

V. Putinui viršūnių susitikimas yra proga pademonstruoti, kad Rusijos negalima izoliuoti tarptautinėje scenoje.

Xi Jinpingui, išvykusiam pirmosios užsienio kelionės nuo COVID-19 pandemijos pradžios, tai yra proga pastiprinti savo, kaip pasaulinio veikėjo, pozicijas prieš spalio mėnesį įvyksiantį svarbų Kinijos valdančiosios komunistų partijos suvažiavimą.

Abiem lyderiams šis susitikimas bus galimybė pasirodyti prieš Vakarus, ypač Jungtines Valstijas, lyderiaujančias dėl sankcijų Ukrainą užpuolusiai Rusijai ir supykdžiusias Pekiną pastaruoju metu demonstruojama parama Taivanui.

„ŠBO yra reali alternatyva į Vakarus orientuotoms organizacijoms“, – šią savaitę žurnalistams sakė Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas,

„Visos ŠBO narės pasisako už teisingą pasaulinę tvarką“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad viršūnių susitikimas rengiamas vykstant „didelio masto geopolitinėms permainoms“.

Griežta apsauga, ištuštėjusios gatvės

Likus kelioms dienoms iki aukščiausiojo lygio susitikimo buvo apribotas įvažiavimas į Samarkandą – didingų mečečių miestą, kuris buvo vienas iš Šilko kelio tarp Kinijos ir Europos centrų, – o jo oro uostas buvo uždarytas komerciniams skrydžiams.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad trečiadienį miesto gatvės ir garsieji turgūs buvo ištuštėję, o mokyklos dvi viršūnių susitikimo dienas turėjo būti uždarytos.

Visame mieste buvo palaikomas griežtas saugumas, gatvėse buvo daug policijos, o miesto centre stovėjo šarvuoti automobiliai.

Samarkando gyventojai AFP sakė, kad didžiuojasi, jog pas juos vyksta toks renginys, ir atkreipė dėmesį į seną miesto, kaip tarptautinės kryžkelės, istoriją.

„Didžiuojamės, kad mūsų mieste susirinko tiek daug įvairių šalių vadovų. Samarkandas nuo senų laikų buvo legendinis miestas“, – sakė 26 metų Šachbozas Kombarovas.

2001 metais įkurta ŠBO yra politinė, ekonominė ir saugumo organizacija, siekianti atsverti Vakarų institucijų įtaką. Organizacijai priklauso Kinija, Rusija, Indija, Pakistanas, Kazachstanas, Uzbekistanas, Kirgizija ir Tadžikistanas.

Tai nėra oficialus karinis aljansas kaip NATO ar glaudžiai integruotas blokas kaip Europos Sąjunga, tačiau jo narės kartu sprendžia bendrus saugumo klausimus, bendradarbiauja karinėje srityje ir skatina prekybą.

Pagrindinė bendra viršūnių susitikimo sesija vyks penktadienį, tačiau daugiausia dėmesio bus skiriama dvišalėms deryboms.

Be Xi Jinpingo, V. Putinas ketvirtadienį susitiks su Irano prezidentu Ebrahimu Raisi ir Pakistano ministru pirmininku Shehbazu Sharifu, o penktadienį – su Indijos premjeru Narendra Modi ir Turkijos vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Iranas yra ŠBO valstybė stebėtoja, o R. T. Erdoganas buvo pagrindinis tarpininkas sudarant sandorius tarp Rusijos ir Ukrainos tokiais klausimais kaip grūdų gabenimas.

„Beribė“ partnerystė

Neaišku, su kuo Xi Jinpingas dar gali susitikti akis į akį, nors derybos su N. Modi būtų pirmosios nuo 2019 metų. Kinijos ir Indijos santykiai pašlijo 2020 metais, kai ginčytiname pasienyje Himalajuose įsiplieskė kautynės, pareikalavusios mažiausiai 20 indų ir keturių Kinijos karių gyvybių.

Kinija ir Rusija, buvusios Šaltojo karo sąjungininkės, pastaraisiais metais suartėjo, girdamos savo „beribę“ partnerystę, turinčią tapti atsvara JAV dominuojančiai pozicijai pasaulyje.

Xi Jinpingas ir V. Putinas pastarąjį kartą buvo susitikę Pekine vasario pradžioje, kai vyko žiemos olimpinės žaidynės, likus kelioms dienoms iki Kremliui pradedant karą Ukrainoje.

Pekinas aiškiai nepritarė Maskvos kariniams veiksmams, tačiau per šešis karo mėnesius nuolat stiprino ekonominius ir strateginius ryšius su Rusija, o Xi Jinpingas patikino, kad Kinija remia Rusijos „suverenitetą ir saugumą“.

Rusija savo ruožtu palaikė Kiniją dėl Taivano ir pavadino JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi apsilankymą saloje šią vasarą „akivaizdžia provokacija“.

2022 09 15 10:51
Spausdinti