Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ITALIJA
Italijos ekspremjeras S. Berlusconi: V. Putinas buvo „pastūmėtas“ užpulti Ukrainą
BNS
Scanpix
S. Berlusconi.

Buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi penktadienį buvo priverstas paaiškinti savo komentarus apie ilgametį draugą Vladimirą Putiną po to, kai užsiminė, kad Rusijos prezidentas buvo „pastūmėtas“ savo aplinkos įsiveržti į Ukrainą.

Prognozuojama, kad 85 metų ekspremjero partija po sekmadienį vyksiančių Italijos visuotinių rinkimų grįš į valdžią kaip jaunesnioji partnerė vyriausybėje, kuriai vadovautų kraštutinių dešiniųjų partija „Italijos broliai“.

„V. Putinas atsidūrė išties sudėtingoje ir dramatiškoje padėtyje“, – sakė S. Berlusconi vėlai ketvirtadienį televizijai „Rai“.

Jo teigimu, prieš vasarį prasidėjusį karą Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų delegacija išvyko į Maskvą prašyti pagalbos priešinantis numanomiems Kyjivo pajėgų išpuoliams.

„Rusijos gyventojai, jo partija, ministrai pastūmėjo V. Putiną sugalvoti šią specialiąją operaciją... siekiant įžengti ir per savaitę pasiekti Kyjivą, pakeisti [Ukrainos prezidento Volodymyro] Zelenskio vyriausybę tinkamais žmonėmis, o po savaitės grįžti atgal“, – kalbėjo S. Berlusconi.

Tokie jo komentarai sukėlė pasipiktinimą Italijoje, todėl buvęs premjeras ėmė tvirtinti, kad jis buvo neteisingai suprastas ir tepranešė apie tai, ką sakė kiti.

„Agresija prieš Ukrainą yra nepateisinama ir nepriimtina“, – penktadienį pabrėžė S. Berlusconi, reikšdamas paramą ES ir NATO.

Centro kairės Demokratų partijos vadovas Enrico Letta pavadino jo komentarus „skandalingais“.

S. Berlusconi jau ilgą laiką draugauja su V. Putinu. Kitas jo aljanso su Giorgia Meloni narys, partijos „Lyga“ lyderis Matteo Salvini, praeityje dažnai žavėjosi Rusijos prezidentu.

Tačiau G. Meloni tvirtai remia kadenciją baigiančios Italijos vyriausybės politiką siunčiant ginklus Kyjivui ir palaikant Vakarų šalių sankcijas Maskvai.

2022 09 23 16:22
Spausdinti