Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ITALIJA
Italijos premjeras M. Draghi atsistatydina
BNS
Scanpix
M. Dragh.

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi ketvirtadienį pareiškė, kad atsistatydins dėl politinės krizės, kurią sukėlė Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) atsisakymas dalyvauti balsavime dėl pasitikėjimo vyriausybe.

„Noriu paskelbti, kad šįvakar įteiksiu savo atsistatydinimo prašymą prezidentui“, – vyriausybei sakė M. Draghi.

Jis teigė, kad sąlygų, būtinų tęsti koalicinės vyriausybės darbą, „nebėra“, o „pasitikėjimo paktas, kuriuo grindžiama vyriausybė, išnyko“.

M5S lyderis Giuseppe Conte, buvęs premjeras, trečiadienį vakare paskelbė, kad jo partijos senatoriai išeis per balsavimą dėl pasitikėjimo, susijusį su maždaug 23 mlrd. eurų pagalbos paketu.

Paketas apima nuostatą leisti pastatyti Romoje šiukšlių deginimo gamyklą, o tam M5S seniai nepritaria.

Vyriausybė atlaikė ketvirtadienio balsavimą dėl pasitikėjimo, bet M. Draghi ne kartą sakė, kad vyriausybės be M5S nebus.

M. Draghi, kurį premjeru 2021 metų vasarį paskyrė prezidentas Sergio Mattarella, buvo pavesta įvykdyti svarbias reformas, būtinas norint gauti didžiausią Europos Sąjungos atsigavimo po pandemijos lėšų dalį. Bendra numatoma pagalba Italijai yra maždaug 200 mlrd. eurų.

Kilus karui Ukrainoje Italija užėmė griežtą proeuropietišką poziciją, be to, vyriausybei tenka kovoti su didele infliacija.

M. Draghi parama Kyjivui, apimanti ginklų tiekimą ir paramą ES įvestoms sankcijoms, birželį gavo parlamento pasitikėjimą, nors G. Conte tvirtino, kad tokia politika gali pakurstyti ginklavimosi varžybas.

2018 metais M5S laimėjo parlamento rinkimus surinkęs be precedento daug – trečdalį – balsų, bet vėliau jo populiarumas mažėjo, o po kitais metais numatomų rinkimų jis galėtų prarasti beveik visas vietas parlamente.

Praėjusį mėnesį judėjimas skilo, užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio iš jo pasitraukė ir suformavo savo paties politinę grupę.

Šiuo metu partijos populiarumas yra 11 proc., o G. Conte prieš rinkimus bando atkreipti į ją didesnį dėmesį ir iš naujo patvirtinti jos principus.

Neaišku, ar S. Mattarella priims M. Draghi atsistatydinimą.

Analitikų manymu, vietoj to jis galėtų paprašyti buvusio Europos Centrinio Banko vadovo užsitikrinti partijų paramą per naują balsavimą kitos savaitės pradžioje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 14 20:22
Spausdinti