Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


ARTIMIEJI RYTAI
Įtampa tarp Izraelio ir Irano neslopsta
ELTA
Scanpix
Ajatola Ali Khamenei trečiadienį (balandžio 10 d.) pakartojo pažadą atkeršyti Izraeliui dėl Irano generolų žudynių Sirijoje.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei trečiadienį darkart pagrasino Izraeliui už intesyvias oro atakas Damaske.

„Nedoras režimas šiuo klausimu padarė klaidą; jis turi būti ir bus nubaustas“, – per televizijos parodytą kalbą po Aukojimo šventės pamaldų Teherane pareiškė A. Khamenei.

Jis sakė, kad šis balandžio 1 d. surengtas smūgis, kurio metu sugriuvo penkių aukštų Irano ambasados Sirijoje konsulinis priestatas, pažeidžia tarptautinius susitarimus, įtvirtinančius diplomatinių objektų neliečiamumą. „Bet kurioje šalyje esantys konsulatai ir ambasados yra tos šalies teritorija, – kalbėjo jis. – Kai jie užpuolė mūsų konsulatą, jie užpuolė mūsų teritoriją.“

Iranas jau nebe pirmą kartą žada atkeršyti Izraeliui už minėtus oro smūgius. Vienas iš vyresniųjų A. Khamenei patarėjų Yahya Rahimas Savafis sekmadienį perspėjo, kad Izraelio ambasados „nebėra saugios“. Iranui pagrasinus, Izraelis dar praėjusią savaitę pranešė, kad stiprins savo gynybą ir laikinai stabdys atostogas visuose koviniuose daliniuose.

Iranas kaltina Izraelį įvykdžius seriją sabotažo išpuolių ir žmogžudysčių, nukreiptų prieš jo branduolinę programą.

2024 04 10 10:21
Spausdinti