Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 29 d.


JAV
Įtariamas antras pasikėsinimas į D. Trumpą – šūviai aidėjo jam šalia žaidžiant golfą
BNS
IQ
Scanpix
Policija „Trump International“ golfo klube.

Donaldo Trumpo kampanija sekmadienį pranešė, kad netoli jo buvo šaudoma, tačiau pridūrė, kad respublikonų kandidatas į JAV prezidentus yra saugus.

„Prezidentas Trumpas yra saugus po šūvių netoli jo. Daugiau informacijos šiuo metu nėra“, – sakoma jo kampanijos atstovo spaudai Steveno Cheungo pareiškime.

Elektroniniame laiške šalininkams D. Trumpas rašė: „Netoli manęs nuaidėjo šūvių, bet kol nepradėjo sklisti nevaldomi gandai, norėjau, kad pirmiausia išgirstumėte tai: aš esu saugus ir sveikas!“

„Niekas manęs nesustabdys. Niekada nepasiduosiu!“ – sakė buvęs prezidentas, vėl siekiantis grįžti į Baltuosius rūmus.

Floridos Martino apygardos šerifo biuras sekmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtoje žinutėje pranešė, kad pareigūnai netoli Palm Sičio sustabdė automobilį ir sulaikė įtariamąjį, kuris, kaip manoma, yra susijęs su šaudymu.

Įtariamasis Ryanas Wesley Routhas, anot JAV žiniasklaidos, anksčiau yra pakliuvęs į teisėsaugos akiratį dėl atsisakymo paklusti pareigūnams, vengimo mokėti mokesčius ir bandymo išgryninti suklastotą čekį. Be to, sulaikytasis taip pat yra stiprus Ukrainos rėmėjas ir savo socialiniuose tinkluose skelbė Kyjivą palaikančias žinutes, teigė galintis vykti kautis į frontą. Socialiniuose tinkluose R. W. Routhas reiškė kritiką ir D. Trumpui.

Kaip pranešama, buvęs prezidentas žaidė golfą „Trump International“ golfo klube Vest Palm Byče Floridoje, netoli nuo savo rezidencijos „Mar-a-Lago“. Pasak šaltinio, kurį cituoja televizija CNN, aikštynas buvo nedelsiant uždarytas.

D. Trumpas ten leido laisvą nuo prezidento rinkimų kampanijos dieną, teigiama keliuose žiniasklaidos pranešimuose.

Slaptoji tarnyba socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad kartu su Palm Bičo apygardos šerifo biuru tiria saugumo incidentą, susijusį su D. Trumpu. Slaptoji tarnyba teigė, kad incidentas įvyko prieš pat 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Slaptoji tarnyba irgi patikino, kad D. Trumpas yra saugus. Tuo metu, kai buvo paleisti šūviai, D. Trumpą, kaip įprasta, lydėjo jo slaptosios tarnybos apsaugos būrys.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad buvo rastas ginklas, kaip pranešama, AK-47 tipo šautuvas.

Apie sužeistuosius informacijos nėra, sakė šerifo biuras.

„Smurtui nėra vietos“

JAV prezidentui Joe Bidenui ir viceprezidentei Kamalai Harris, demokratų kandidatei į Jungtinių Valstijų vadovus, buvo pranešta apie įvykius Floridoje.

Baltieji rūmai nurodė, kad jiems palengvėjo sužinojus, kad D. Trumpui viskas gerai, o K. Harris atskiru pranešimu pasmerkė smurtą.

„Buvau informuota apie pranešimus apie šūvius netoli buvusio prezidento D. Trumpo ir jo nuosavybės Floridoje, ir džiaugiuosi, kad jis yra saugus“, – sakė demokratė, susigrumsianti su D. Trumpu lapkričio rinkimuose.

„Smurtui nėra vietos Amerikoje“, – pabrėžė ji.

Senatorius Lindsey Grahamas, vienas svarbiausių D. Trumpo sąjungininkų Kongrese, „X“ pranešime teigė, kad po incidento kalbėjosi su respublikonu ir kad jis buvo geros nuotaikos.

Vis dėlto tai įvyko tebesant didesniam susirūpinimui dėl kandidato saugumo artėjant JAV prezidento rinkimams.

Apie šaudymą pranešta praėjus dviem mėnesiams po to, kai buvo pasikėsinta į D. Trumpo gyvybę. Respublikonas, liepos 13 dieną kalbėdamas per kampanijos mitingą Pensilvanijoje, buvo lengvai sužeistas į ausį.

Į jį nuo vieno iš aplinkinių stogų šaudė 20 metų šaulys. Pastarąjį nušovė Slaptosios tarnybos snaiperis.

Per incidentą žuvo vienas mitingo dalyvis, dar du dalyviai buvo sužeisti.

D. Trumpo kruvinu veidu, išdidžiai keliančio kumštį į viršų, kai Slaptosios tarnybos agentai skubiai veda jį nuo scenos, nuotraukos tapo simboliu ir suteikė naują galingą postūmį jo šalininkams.

Po pasikėsinimo į D. Trumpą atsistatydino Slaptosios tarnybos vadovė Kimberly Cheatle. Savo atsistatydinimo laiške ji pripažino, kad agentūrai nepavyko įvykdyti savo misijos apsaugoti šalies lyderius.

JAV Slaptoji tarnyba yra atsakinga už prezidento, viceprezidento, buvusių prezidentų ir jų šeimų narių, taip pat svarbiausių rinkimų kandidatų ir atvykstančių užsienio valstybių vadovų saugumą.

2024 09 16 06:18
Spausdinti