Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JANET YELLEN
Iždas – moters rankose
IQ
Scanpix

Ekonomika visų pirma turi rūpintis realiais žmonėmis, įsitikinusi 74-erių Janet Yellen. Jei JAV Senatas neprieštaraus, būtent jai, buvusiai šalies Federalinės rezervo sistemos (FED) vadovei, bus pavesta vadovauti vieno didžiausių pasaulio ūkių Iždo departamentui.

„Šiuo metu mūsų šalis susiduria su dideliais iššūkiais, – savo tviteryje rašė J. Yellen po to, kai buvo paskelbta apie jos kandidatūrą. – Norėdami atsigauti, mes privalome atkurti Amerikos svajonę – visuomenę, kurioje kiekvienas žmogus gali išnaudoti savo galimybes ir kurti dar didesnes svajones dėl savo vaikų ateities.“

Šiuos žodžius paversti tikrove nebus lengva. JAV yra vienos labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusių valstybių pasaulyje: balandį fiksuotas nedarbo lygis šalyje buvo didžiausias nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 300 tūkst. gyventojų.

Pareigas J. Yellen perimtų iš dabartinio Iždo departamento sekretoriaus Steveno Mnuchino, dalyvavusio rengiant 2,2 trln. JAV dolerių dydžio paramos nukentėjusiems nuo koronaviruso paketą. Tačiau ši programa jau baigėsi, dėl papildomų lėšų ir jų krypčių JAV Kongrese kol kas nepavyko susitarti.

2020 12 25 09:20
Spausdinti