Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠSEKUSI KANTRYBĖ
Izraeliečiai protestuoja prieš antrą karantiną dėl koronaviruso
BNS
Scanpix
Tel Avivas savaitės pradžioje.

Šimtai izraeliečių ketvirtadienio vakarą Tel Avive protestavo prieš antrą šalies uždarymą dėl koronaviruso – pirmąjį pasaulyje karantino sugrąžinimą siekiant kovoti su sparčiu užsikrėtimo atvejų daugėjimu.

Karantinas šalyje vėl turi įsigalioti penktadienį 14 val. (ir Lietuvos laiku), kelios valandos prieš prasidedant žydų Naujųjų metų šventei Roš Hašanai, ir galios tris savaites. Šis periodas taip pat apims religines Jom Kipuro ir Sukoto šventes.

Žydų valstybė pagal COVID-19 atvejų skaičių per capita užima vieną pirmųjų vietų pasaulyje ir atsilieka tik nuo Bahreino, rodo naujienų agentūros AFP sukaupti pastarųjų dviejų savaičių duomenys.

Izraelyje, kur gyvena 9 mln. žmonių, užregistruota daugiau kaip 172 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir 1 163 mirties atvejai.

Iš pradžių Izraelis buvo giriamas dėl koronaviruso plitimo suvaldymo, kai kovo mėnesį įvedė griežtas karantino priemones, bet pareigūnai pripažino, kad vėliau per greitai ėmė švelninti suvaržymus.

Karantino sugrąžinimo, apie kurį paskelbta praėjusią savaitę, išvakarėse premjeras Benjaminas Netanyahu per televiziją bandė šaliai paaiškinti, kad vyriausybė neturėjo kito pasirinkimo.

„Sveikatos apsaugos sistema iškėlė raudoną vėliavą... Padarėme visa, ką galėjome, kad surastume pusiausvyrą tarp sveikatos apsaugos poreikių ir ekonomikos poreikių“, – ketvirtadienį sakė jis.

Įvedus naująsias priemones, gyventojai negalės nuo savo namų nutolti daugiau kaip per 500 metrų.

Išimtys bus taikomis gyventojams, vykstantiems nusipirkti vaistų ir maisto ar dalyvauti laidotuvėse, apipjaustymo ceremonijose.

Sinagogų, kurios per žydų šventes paprastai būna pilnos, lankymas apribotas atsižvelgiant į kiekvienos iš jų dydį.

Jeruzalės Didžiosios sinagogos administracija nusprendė, kad pastatas per Roš Hašaną bus uždarytas – tai pirmas toks kartas per jos istoriją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 18 09:10
Spausdinti