Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KARAS IZRAELYJE
Izraelio atstovas: sunaikinsime „Hamas“, bet jie naudoja civilius kaip gyvus skydus
IQ
Scanpix
Izraelio kariai pasienyje su Libanu.

Aštuntą dieną tęsiantis Izraelio ir „Hamas“ karui, Izraelio kariuomenės atstovas, leitenantas Peteris Lerneris teigia – kariai šiuo metu turi tik šiuos tikslus: atstatyti saugumą, susigrąžinti „Hamas“ kovotojų pagrobtus Izraelio piliečius ir išvalyti Gazos Ruožą nuo teroristinės „Hamas“ organizacijos, griaunančios Izraelio ir Palestinos saugumą.

„Tikimės tarptautinės bendruomenės paramos Izraeliui ginantis, – šeštadienio vakarą užsienio žurnalistams surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje kalbėjo Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Lioras Haiatas. – „Hamas“ naudoja civilius kaip gyvus skydus. Tai bus „Hamas“ Gazos Ruožo kontrolės pabaiga – nėra jokios kitos išeities, kai už sienos egzistuoja teroristinė organizacija, kuri žudo mūsų civilius.“

Šiuo metu Izraelis yra paskelbęs laiko limitą, per kurį Gazos Ruožo gyventojai – daugiau nei milijonas žmonių – turi pasitraukti į pietinę teritorijos pusę. Šeštadienį evakuacija turėjo tęstis iki 16 val., bet vėliau Izraelio vadovybė ją pratęsė. „Instrukcijų evakuotis paskirtis yra kuo geriau atskirti teroristus nuo civilių, – spaudos konferencijoje sakė P. Lerneris. – Mes suprantame, kad yra didžiulis kiekis žmonių, kuriems reikia evakuotis, ir terminą nukėlėme. Tačiau „Hamas“ juos pačius stato į didžiulę riziką.“ Jis nepasakė, iki kada pratęsiamas skirtas laikas evakuacijai.

Asmeninis archyvas
P. Lerneris.

P. Lerneris trumpai informavo žurnalistus ir apie dabartinį Izraelio kariuomenės išsidėstymą bei pasiektus rezultatus. Anot jo, karinė operacija pirmiausia orientuojasi į Izraelio bendruomenės saugumą – vos prieš dvi dienas šalies teritorijoje kariai dar rado ir nukovė „Hamas“ kovotojų, tad dabar svarbiausia išvalyti Izraelį nuo teroristų. Antra, kariuomenė atstato perimetrą ir pasienio įtvirtinimus, siekdama ne tik apsaugoti izraeliečius nuo galimų „Hamas“ proveržių į jų teritoriją, bet taip pat ir užkirsti kelią Izraelyje esantiems kovotojams pasprukti atgal į Gazos Ruožą.

Trečia, Izraelio pajėgos ir toliau apšaudo „Hamas“ vadavietes ir ginklų sandėlius Gazos ruože. Iki šiol yra pataikyta į 6 tūkst. tokių objektų. „Šiuo metu „Hamas“ yra išsisklaidžiusi, jie nesupranta, kas vyksta ant žemės, nes slepiasi savo tuneliuose“, – teigė leitenantas.

Nors Izraelio kariuomenė didžiąją dalį atakų atlieka oru ir jūra, mažos operacijos vykdomos ir ant žemės – prasiveržus į Gazos Ruožą pasienyje, nukaunami teroristai. Šiuo metu Izraelis yra sutelkęs 300 tūkst. karių armiją, didžioji jų dalis dislokuota pietuose, tačiau kita dalis įsitvirtina šiaurinėje šalies dalyje, pasienyje su Libanu. „Hamas“ per paskutines aštuonias dienas į Izraelį paleido apie 5,5 tūkst. raketų.

Šiuo metu žiniasklaidoje dažnai girdžiu žodį „proporcingumas“. Proporcingumas nereiškia nieko kariaujant su „Hamas“.

Paklaustas, kaip konkrečiai Izraelis apsaugo Gazos Ruože gyvenančius civilius nuo apšaudymų ir raketų, P. Lerneris išvardino kariuomenės pasitelkiamas priemones: „Mėtome informacinius lapelius iš oro, radijo ir GSM ryšiu siunčiame žinutes, naudojame socialinius tinklus ir įprastas medijas, taip pat pasitelkiame vadinamąją „pasibeldimo į stogą“ techniką, kai į taikinį pirmiausia numetamos mažos raketos. Planuojame, kad pataikytume į taikinius preciziškai.“

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs L. Haiatas pabrėžė, jog Izraelis laikosi visų tarptautinės teisės taisyklių užtikrindamas Gazos Ruožo civilių saugumą ir tam pasitelkdamas naujausias technologijas. Jis taip pat paneigė ir gandus, kad Gazoje Izraelis naudoja fosforo bombas: „Izraelio kariuomenė veikia pagal tarptautinę teisę.“

Tačiau netrukus jis kiek prarado savitvardą ir žurnalistų klausė: „Šiuo metu žiniasklaidoje dažnai girdžiu žodį „proporcingumas“. Proporcingumas nereiškia nieko kariaujant su „Hamas“. Koks proporcingas atsakas gali būti prieš kovotoją, nukirtusį galvą kūdikiui? (...) Arba kaip reaguoti į tai, kad muzikos festivalyje šokę žmonės buvo išskersti? (...) Jie [„Hamas“ – IQ past.] turės sumokėti didžiulę kainą, „Hamas“ niekada negalės daugiau kovoti.“

IQ primena, kad nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ pradėjo beprecedentę ataką prieš Izraelį, jau žuvo apie 1,3 tūkst. izraeliečių ir 1,9 tūkst. palestiniečių. Jungtinės Tautos perspėja, kad Izraelio vykdomas Gazos Ruožo apšaudymas ir reikalavimas evakuotis kelia didelę humanitarinę krizę. Į konfliktą taip pat įsitraukė ir Libane įsikūrusi teroristinė organizacija „Hizbullah“, ji apšaudė šiaurės Izraelio teritorijas, į ką Izraelis taip pat atsakė raketomis.

2023 10 14 19:46
Spausdinti