Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 17 d.


KARAS IZRAELYJE
Izraelio charakteris: numojęs ranka į JAV, tęsia Gazos bombardavimą
ELTA
Scanpix
Izraelis tęsia Gazos Ruožo bombardavimą.

Po viešo ginčo savo pagrindinėmis sąjungininkėmis JAV, Izraelis penktadienį bombardavo pietinę Gazos Ruožo dalį. Vašingtonas vieninteliu keliu į ilgalaikę taiką laiko galimybę sukurti Palestinos valstybę.

Ankstyvą penktadienio rytą liudininkai pranešė apie šaudymą ir oro antskrydžius Kan Junise, pagrindiniame mieste Gazos Ruožo pietuose, kur, Izraelio teigimu, slapstosi daug palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ narių ir lyderių.

Palestinos Raudonasis pusmėnulis pranešė apie „intensyvų“ artilerijos apšaudymą netoli Al Amalio ligoninės, o Gazos Ruožo „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per naktį žuvo 77 žmonės ir dešimtys buvo sužeisti.

Izraelio kariuomenė teigė, kad jos pėstininkų brigada „Givati“ kovoja taip toli pietuose, kaip tik iki šiol kampanijos metu pasiekė jos kariai. „Kariai likvidavo dešimtis teroristų artimose kovose ir su tankų ugnies bei oro parama“, – sakoma pranešime.

Jungtinių Tautų teigimu, dėl karo, kuris prasidėjo spalio 7 dieną „Hamas“ beprecedentėmis atakomis prieš Izraelį, apie 85 proc. iš 2,4 mln. Gazos Ruožo gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Daugelis jų yra susispaudę prieglaudose, kur jiems sunku gauti maisto, vandens, kuro ir medicininės priežiūros. JT agentūros teigia, kad skubiai reikia gerinti pagalbos prieinamumą, nes gresia badas ir ligos.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) praėjusią naktį pranešė, kad suskaičiavo 24 hepatito A atvejus ir „tūkstančius“ geltligės atvejų, tikriausiai susijusių su virusinės kepenų infekcijos plitimu.

„Nežmoniškos gyvenimo sąlygos – beveik nėra geriamojo vandens, švarių tualetų ar galimybės palaikyti švarią aplinką – leis hepatitui A plisti toliau“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas platformoje „X“, sveikatos krizę apibūdindamas kaip „sprogstamą“.

Spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolių metu Izraelyje žuvo apie 1 140 žmonių, dauguma jų – civiliai, praneša agentūra AFP, remdamasi oficialiais duomenimis. Per išpuolius kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio teigimu, apie 132 tebėra Gazos Ruože. Manoma, kad žuvo mažiausiai 27 įkaitai, rodo AFP skaičiavimai, pagrįsti Izraelio duomenimis.

Atsakydamas Izraelis pažadėjo „sunaikinti „Hamas“, o jo nesiliaujantis oro ir sausumos puolimas, „Hamas“ vadovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nusinešė mažiausiai 24 620 palestiniečių gyvybių, iš kurių apie 70 proc. sudarė moterys, vaikai ir paaugliai.

„Mūsų netenkins niekas, išskyrus visišką pergalę“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu, įspėdamas, kad „pergalei prireiks dar daug mėnesių“.

Visiška pergalė reiškia „teroristų lyderių likvidavimą, „Hamas“ operatyvinių ir karinių pajėgumų sunaikinimą, mūsų įkaitų sugrąžinimą namo“, taip pat Gazos demilitarizavimą, sakė jis.

Palestinos valstybė?

Vašingtonas remia Izraelio kampaniją Gazos Ruože, tačiau, nepaisant glaudžių ryšių, abi sąjungininkės šią savaitę vėl viešai išreiškė nesutarimus dėl tolesnių veiksmų.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Pasaulio ekonomikos forume Davose (Šveicarija) dar kartą paragino „rasti kelią į Palestinos valstybę“.

Tačiau B. Netanjahu ketvirtadienį vėl kategoriškai atmetė šį pasiūlymą.

„Izraelis privalo turėti visos teritorijos į vakarus nuo Jordano upės saugumo kontrolę, – sakė jis. – Tai būtina sąlyga, kuri prieštarauja (palestiniečių) suverenumo idėjai“.

B. Netanjahu tvirtino, kad „Izraelio ministras pirmininkas privalo sugebėti pasakyti „ne“, net mūsų geriausiems draugams“.

Vašingtonas mano, kad gyvybingos Palestinos valstybės sukūrimas ir pripažinimas yra būtinas Izraelio saugumui užtikrinti.

„Akivaizdu, kad mes matome dalykus skirtingai“, – sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, paklaustas apie B. Netanjahu komentarus.

Atsakydamas į B. Netanjahu žodžius, oficialus Palestinos prezidento Mahmudo Abbaso atstovas spaudai pareiškė, kad be nepriklausomos Palestinos valstybės „regione nebus saugumo ir stabilumo“.

„Visas regionas yra tarsi ant parako statinės dėl Izraelio okupacinės valdžios vykdomos agresyvios politikos, nukreiptos prieš Palestinos žmones ir jiems priklausančias teises“, – sakė Nabilas Abu Rudeineh, pranešė oficiali naujienų agentūra „Wafa“.

M. Abbaso vadovaujama Palestinos savivalda turi ribotus įgaliojimus okupuotame Vakarų Krante, kur Izraelio kariuomenė naktį taip pat surengė reidus, ypač Tulkareme.

Palestinos sveikatos apsaugos ministerija suskaičiavo, kad nuo trečiadienio mieste žuvo mažiausiai šeši žmonės.

2024 01 19 09:10
Spausdinti