Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelio gynybos ministras: pasibaigus karo veiksmams, Gazos Ruožo teritorijos nevaldys nei „Hamas“, nei Izraelis
ELTA
Scanpix
Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas paskelbė planą dėl Gazos Ruožo administravimo po karo ir pažymėjo, kad pasibaigus ten šiuo metu vykstantiems karo veiksmams, palestiniečių teritorijos nekontroliuos nei „Hamas“, nei Izraelis.

Y. Gallantas žiniasklaidai pristatė pagrindinius savo „dienos po“ karo plano principus prieš pateikdamas jį ministro pirmininko Benjamino Netanyahu karo kabinetui, kurio gretose pastarosiomis savaitėmis stebimas susiskaldymas dėl Gazos Ruožo ateities išstūmus „Hamas“ judėjimą, kuris valdo šį anklavą nuo 2007 m.

Plane numatoma, kad Izraelio karas šioje teritorijoje tęsis tol, kol bus užtikrintas spalio 7 d. pagrobtų įkaitų sugrąžinimas, „Hamas“ „kariniai ir valdymo pajėgumai“ bus išardyti ir bus pašalintos visos likusios karinės grėsmės. Po to, kaip sakoma plane, prasidės naujas etapas, kuriame „Hamas“ nekontroliuos Gazos ir nekels grėsmės Izraelio piliečių saugumui“, o teritorijos valdymą perims vietos palestiniečių organai.

Izraelis pasiliktų teisę veikti teritorijos viduje, tačiau „pasiekus karo tikslus Gazos Ruože nebūtų Izraelio civilių“.

Pirmadienį Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras paragino po karo į teritoriją grąžinti Izraelio naujakurius ir priimti „sprendimą, skatinantį Gazos gyventojų emigraciją“. Panašius komentarus išsakė ir kraštutinės dešinės finansų ministras Bezalelis Smotrichas.

Šias ministrų pastabas pasmerkė Arabų šalys ir svarbios sąjunginkės Jungtinės Valstijos.

„Gazos gyventojai yra palestiniečiai, tad valdys palestiniečių organai, tačiau su sąlyga, kad nebus jokių priešiškų veiksmų ar grasinimų Izraeliui“, – sakoma Y. Gallanto plane.

Vašingtonas yra pasiūlęs, kad Gazos Ruožą galėtų valdyti „atgaivinta“ Palestinos savivalda, kuri yra įsikūrusi okupuotame Vakarų Krante.

Palestinos savivaldos ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyehas interviu leidiniui „Financial Times“ sakė, kad į bet kokį susitarimą reikėtų įtraukti „politinį sprendimą visai Palestinai“, ne tik Gazos Ruožui. „(Izraelis) nori politiškai atskirti Gazą nuo Vakarų Kranto“, – tvirtino M. Shtayyehas.

Y. Gallanto planas buvo pristatytas JAV valstybės sekretoriaus Antony‘io Blinkeno vizito išvakarėse. Amerikiečių pareigūnas atvyksta į Artimuosius Rytus siekti, kad į Gazos Ruožą būtų pristatyta daugiau humanitarinės pagalbos, o regione būtų išvengta galimos konflikto eskalacijos.

2024 01 05 12:58
Spausdinti