Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


PALIAUBOS IZRAELIO IR „HAMAS“ KARE
Izraelio ir „Hamas“ kare prasideda keturių dienų paliaubos
ELTA
Scanpix
Paliauboms įsigaliojus bus paleista pirmoji 13-os Gazoje laikomų įkaitų grupė.

Penktadienį nuo 7 val. ryto prasidėjo keturių dienų paliaubos Izraelio ir „Hamas“ kare. Tikimasi, kad mainais į kalinius bus paleisti įkaitai, tai būtų pirmas didelis atokvėpis per septynias savaites trunkantį konfliktą, nusinešusį tūkstančius gyvybių.

Po ilgų derybų, svarstymų ir delsimo kovos, prasidėjusios po spalio 7 d. „Hamas“ reido į Izraelį, turėjo būti sustabdytos, susitarimui tarpininkavo Kataras, Egiptas ir JAV.

Pasak Kataro taikos tarpininkų, paliauboms įsigaliojus bus paleista pirmoji 13-os Gazoje laikomų įkaitų grupė ir nežinomas skaičius palestiniečių kalinių.

Tikimasi, kad per keturias dienas bus paleista mažiausiai 50 įkaitų, tačiau maždaug 190 ir toliau lieka palestiniečių grupuočių rankose. Tikimasi, kad iš Izraelio kalėjimų bus paleisti 150 palestiniečių.

Maždaug 2 mln. Gazos Ruožo gyventojų susitarimas reiškia atokvėpį nuo negailestingų Izraelio bombardavimų, per kuriuos, kaip teigia „Hamas“, žuvo apie 15 tūkst. žmonių, dar daugybė neteko namų. „Hamas“ skelbiamo aukų skaičiaus neįmanoma nepriklausomai patikrinti, Izraelio teigimu, duomenys nėra patikimi ir gali būti gerokai išpūsti.

2023 11 24 08:52
Spausdinti