Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 10 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelio ir „Hamas“ kovų epicentre – Kan Juniso miestas
BNS
Scanpix
Bombarduojamas Kan Junes miestas.

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė apie mirtinus praėjusios nakties smūgius didžiausiame pietiniame Gazos Ruožo mieste Kan Junise ir apie įnirtingus Izraelio karių ir „Hamas“ kovotojų susirėmimus.

B. Netanyahu pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po kovotojų spalio 7 dieną surengtų beprecedenčių išpuolių Izraelio teritorijoje, per kuriuos žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad apgultame Gazos Ruože vis dar laikomi maždaug 132 įkaitai.

Karas pakurstė nuogąstavimus dėl platesnio masto eskalacijos. Izraeliečių kariuomenės teigimu, naktį Izraelio šiaurėje, netoli sienos su Libanu, vėl buvo girdėti sirenos.

Izraelio pajėgos ir Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ beveik kasdien apsikeičia ugnimi, o praėjusią naktį buvo apšaudyti keli Pietų Libano rajonai.

Vieno tokio Izraelio smūgio metu žuvo vienas „Hezbollah“ kovotojas, nurodė šaltinis iš šios „Hamas“ prijaučiančios grupuotės.

Izraelio okupuotame Vakarų Krante taip pat padaugėjo smurto atvejų.

Tuo metu husių sukilėliai Jemene taip pat atakavo, jų nuomone, su Izraeliu susijusius laivus gyvybiškai svarbiuose Raudonosios jūros laivybos keliuose, ir tai paskatino atsakomuosius Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės smūgius, o išpuolius Sirijoje ir Irake dažniausiai rengė su Iranu susiję kovotojai, prieštaraujantys JAV paramai Izraeliui.

„Sugrąžinkite įkaitus“

B. Netanyahu taip pat patiria didelį spaudimą, kad užtikrintų įkaitų grąžinimą ir atsakytų už saugumo spragas, susijusias su spalio 7 dienos išpuoliais.

Sekmadienio vakarą prie B. Netanyahu rezidencijos Jeruzalėje vėl susirinko įkaitų giminaičiai ir rėmėjai, prašydami juos sugrąžinti namo.

„Prašome savo vyriausybės įsiklausyti, sėsti prie derybų stalo ir nuspręsti, ar pritarti šiam susitarimui, ar bet kokiam kitam, kuris tiktų Izraeliui“, – sakė Giladas Korenbloomas, kurio sūnus yra įkaitas Gazos Ruože.

Johnas Polinas, kito įkaito tėvas, sakė, kad izraeliečiai tarnauja savo šaliai, o mainais „tikimės, kad vyriausybė užtikrins mūsų saugumą“.

„Hamas“ kovotojų grupuotė sekmadienį pareiškė, kad spalio 7-osios išpuoliai, dėl kurių kilo karas su Izraeliu, buvo būtinas žingsnis, tačiau pripažino, kad operacijoje padaryta klaidų.

Po „Hamas“ pranešimo paskelbtame vaizdo pareiškime B. Netanyahu teigė, kad mainais už Izraelio įkaitų paleidimą „Hamas“ reikalauja nutraukti karą, išvesti Izraelio karius iš Gazos Ruožo, paleisti palestiniečių kalinius ir garantuoti, kad „Hamas“ liks valdžioje.

„Jei su tuo sutiksime, mūsų kariai krito veltui“, o saugumas nebus užtikrintas, teigė jis.

Tuo metu Jungtinių Tautų agentūros įspėja apie badą ir ligas: kasdien bombarduojant Gazos Ruožą 1,7 mln. perkeltųjų teritorijos gyventojų trūksta vandens, medicininės priežiūros ir kitų būtiniausių prekių.

Izraelio gynybos ministerijos institucijos COGAT, atsakingos už palestiniečių civilinius reikalus, duomenimis, sekmadienį į Gazos Ruožą pervežta 260 humanitarinės pagalbos sunkvežimių, tai yra gerokai mažiau nei buvo įprasta prieš karą.

2024 01 22 10:50
Spausdinti