Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


IZRAELIS
Izraelio parlamentas patvirtino N. Bennetto vyriausybę
BNS
Scanpix

Įvairios pakraipos Izraelio partijų aljansas sekmadienį užbaigė 12 metų nepertraukiamą premjero Benjamino Netanyahu vadovavimą, parlamentui patvirtinus naują vyriausybę, vadovaujamą jo buvusio sąjungininko, dešiniųjų pažiūrų žydų nacionalisto Naftali Bennetto.

Technologijų sektoriaus milijonierius N. Bennettas, buvęs specialiųjų pajėgų vadas, buvo prisaikdintas ministru pirmininku ir vadovaus ideologiškai susiskaldžiusiam aštuonių partijų blokui, kurį vienija tik nepakantumas ilgiausiai šaliai vadovavusiam ankstesniam premjerui.

Kovingo būdo 71 metų B. Netanyahu prieš pat savo pralaimėjimą pažadėjo: „Jei mums lemta būti opozicijoje, darysime tai iškėlę galvas, kol nuversime šią blogą vyriausybę ir grįšime vesti šalį mūsų keliu.“

B. Netanyahu, savo šalininkų dešiniajame sparne vadintas „karaliumi Bibi" ir „Ponu Saugumu“, tačiau priešininkų pramintas „ministru nusikaltėliu“, ilgai dominavo Izraelio politikoje.

Tačiau sekmadienį įvykęs balsavimas 120 vietų Knesetas užbaigė kelias savaites trukusią politinę dramą, kai B. Netanyahu valdymas buvo užbaigtas itin maža persvara – 60 balsų prieš 59.

JAV prezidentas Joe Bidenas nedelsdamas pasveikino N. Bennettą.

„Tikiuosi dirbti su ministru pirmininku Bennettu, kad visais atžvilgiais sustiprintume glaudžius ir tvarius ryšius tarp abiejų mūsų valstybių. Izraelis neturi geresnių draugų negu Jungtinės Valstijos“, – sakoma jo pranešime.

Džiūgaujantys B. Netanyahu priešininkai užplūdo vieną aikštę netoli Kneseto rūmų Jeruzalėje, taip pat būriavosi Tel Avivo centre, švęsdami ilgamečio premjero valdymo pabaigą.

Trapi koalicija 

49 metų N. Bennettas prieš balavimą Kneseto nariams sakė, kad jo vyriausybė „atstovauja visam Izraeliui“. 

Anot jo, valstybė po ketverių aiškaus nugalėtojo neiškėlusių rinkimų per trumpesnį nei dvejų metų laikotarpį buvo įstumta į „neapykantos ir vidaus kovų verpetą“.  

„Atėjo laikas kitokiems lyderiams iš visų visuomenės sluoksnių sustabdyti, sustabdyti šią beprotybę“, – sakė jis, aidint piktiems dešiniojo sparno oponentų šūksniams „melagis“ ir „nusikaltėlis“. 

B. Netanyahu, teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, bet griežtai atmetantis šiuos kaltinimus kaip sąmokslą prieš jį, yra ryškiausia savo kartos politinė figūra Izraelyje. Jis premjero pareigas trejus metus ėjo ir praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje.  

B. Netanyahu šalininkai šlovina jį kaip Izraelio gynėją, besilaikantį griežtos pozicijos dėl seno žydų valstybės priešo Irano. Jis taip pat giriamas, kad pernai pasirašė virtinę istorinių susitarimų dėl santykių normalizavimo su arabų valstybėmis.   

Netekęs aukščiausio posto B. Netanyahu taps labiau pažeidžiamas dėl savo teisinių problemų, nes nebegalės prastumti parlamente teisės akto, kuris suteiktų jam neliečiamybę.  

N. Bennettas,  anksčiau dirbęs gynybos ministru B. Netanyahu vyriausybėje, žadėjo apsaugoti žydų valstybę nuo Irano ir sakė, kad „Izraelis neleis Iranui turėti branduolinių ginklų“, nors šiitiška respublika tvirtina to nesiekianti.   

B. Netanyahu pareiškė, kad Iranas turėtų „švęsti“ dėl silpnos kairiojo sparno vyriausybės gimimo.  

Margą B. Netanyahu oponentų koaliciją sulipdė buvęs televizijos laidų vedėjas, sekuliarių pažiūrų centristas Yairas Lapidas. 

Naujasis blokas apima kone visą politinį spektrą: joje yra trys dešiniosios, dvi centristinės, dvi kairiojo sparno politinės jėgos ir netgi konservatyvi islamiška arabų partija.

57 metų Y. Lapidas ateinančius dvejus metus dirbs užsienio reikalų ministru, o vėliau pakeis N. Bennettą premjero poste.  

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį pasveikino N. Bennettą.

„Vokietija ir Izraelis siejami ypatingos draugystės, kurią norime toliau stiprinti. Galvodama apie tai nekantrauju su Jumis glaudžiai dirbti“, – sakė kanclerė komentaruose, kuriuos socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė jos atstovė spaudai.   

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau perdavė sveikinimo žinią N. Bennettui ir sakė, jog Otava „toliau tvirtai pasisako už dviejų valstybių sprendinį, sudarysiantį sąlygas izraeliečiams ir palestiniečiams gyventi taikiai, saugiai ir oriai – be baimės ir su pagarba jų žmogaus teisėms“.    

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas tviteryje parašė: „Nekantrauju tęsti bendradarbiavimą saugumo, prekybos ir kovos su klimato kaita srityse, taip pat drauge dirbti siekiant įtvirtinti taiką regione.“

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis tviteryje taip pat pasveikino naująjį Izraelio ministrą pirmininką.  

„Apgavystė“ 

Margas aštuonių partijų aljansas buvo suformuotas po 11 dienų trukusio karo Izraelio ir Gazos Ruožą valdančio islamistų judėjimo „Hamas“, taip pat smurto bangos Izraelio miestuose su didele arabų populiacija.  

B. Netanyahu, per daugelį metų įgudęs laviruoti audringuose Izraelio politikos vandenyse, nesėkmingai bandė susigrąžinti perbėgėlių paramą, vildamasis palikti formuojamą koaliciją be jos sunkiai užsitikrintos daugumos. 

Jis kaltino N. Bennettą „apgavyste“ dėl to, kad šis susidėjo su jo politiniais varžovais. Dėl piktų B. Netanyahu partijos „Likud“ šalininkų mitingų buvo sustiprinta kai kurių įstatymų leidėjų apsauga. 

Valdžią praradusio B. Netanyahu karinga retorika priminė buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo kalbas apie tariamą sukčiavimą pernai vykusiuose rinkimuose, esą nulėmusį jo pralaimėjimą.    

Sekmadienio balsavimas Knesete įvyko tvyrant paaštrėjusiai įtampai su palestiniečiais. 

Dešiniųjų pažiūrų izraeliečiai taip pat širsta dėl sprendimo atidėti praėjusią savaitę planuotas kontroversiškas žydų nacionalistų eitynes Rytų Jeruzalėje.   

Į antradienį, birželio 15-ąją, perkeltas Vėliavų maršas taps pirmuoju rimtu išbandymu naujai vyriausybei.  

Gazą valdantis „Hamas“ pareiškė, kad politiniai įvykiai Jeruzalėje nepakeis jo pozicijos dėl Izraelio. 

„Izraelio vyriausybės sudėtis nekeičia mūsų santykių pobūdžio“, – sakė „Hamas“ atstovas Fawzi Barhoumas.  

„Tai vis dar yra kolonizaciją ir okupaciją tęsianti galia, kuriai turime priešintis“, – pridūrė jis.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 14 10:12
Spausdinti