Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IZRAELIS
Izraelio premjeras B. Netanyahu skelbia laimėjęs parlamento rinkimus
BNS
Scanpix

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė laimėjęs antradienį vykusius parlamento rinkimus – jau ketvirtus per mažiau kaip dvejus metus, bet itin kontroversiškai vertinamam lyderiui gali būti vėl sunku sutelkti valdančiąją daugumą.

B. Netanyahu, ilgiausiai Izraelio premjero poste dirbantis politikas, vylėsi, kad nauji rinkimai pagaliau leis jam suvienyti dešinįjį sparną po trijų balsavimų nuo 2019 metų, neatnešusių aiškių nugalėtojų.

Per rinkimų kampaniją jis pabrėžė savo vyriausybės vaidmenį organizuojant sėkmingiausią pasaulyje skiepijimo nuo koronaviruso kampaniją, per kurią jau yra paskiepyta apie pusė iš maždaug 9 mln. šalies gyventojų.

Trijų pagrindinių Izraelio transliuotojų organizuotos balsavusių rinkėjų apklausos prognozuoja, kad B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ užsitikrino daugiausiai mandatų 120 vietų turinčiame Knesete.

Jeigu šios prognozės bus patvirtintos vėliau šią savaitę laukiamų galutinių balsų skaičiavimo rezultatų, „Likud“ gali gauti 30 arba 31 vietą.

Kartu su griežtosios linijos ir religinėmis „Likud“ sąjungininkėmis B. Netanyahu stovykla galėtų kontroliuoti daugiau kaip 50 vietų.

Tačiau jo vienintelis kelias į veikiančią dešiniojo sparno koaliciją atrodo priklausantis nuo B. Netanyahu buvusio protežė Naftali Bennetto, su kuriuo jo santykiai dabar yra pašliję ir kuris neatmetė galimybės prisijungti prie dabartinio premjero priešininkų bloko.

B. Netanyahu antradienio rinkimų prognozuojamus rezultatus vadino „milžiniška pergale dešiniesiems“ ir „Likud“.

„Ištiesiu ranką visiems išrinktiems pareigūnams, besilaikančiais tų pačių principų, kaip ir mes. Neišskirsiu nė vieno“, – savo šalininkams sakė premjeras.

„Normali vyriausybė“ 

Opozicijos lyderis Yairas Lapidas, buvęs televizijos laidų vedėjas, kurio centro partija „Yesh Atid“ tikriausiai liks antroje vietoje po „Likud“, pareiškė, kad B. Netanyahu priešininkų blokas turi galimybę sudaryti daugumą. „Šiuo metu Netanyahu neturi 61 vietos“, – sakė jis savo šalininkams Tel Avive.

Anksti trečiadienį skaičiai dar kito ir išlieka galimybė, kad B. Netanyahu net su N. Bennetto parama pritrūks vietų iki daugumos.

Y. Lapidas sakė, kad „pradėjo kalbėtis su partijų lyderiais“. 

„Palauksime rezultatų, bet padarysime visa, kad suformuotume Izraelyje normalią vyriausybę“, – sakė jis.

N. Bennetto prognozuojamos septynios vietos techniškai sudarytų sąlygas B. Netanyahu formuoti vyriausybę, tačiau nėra garantijos, kad abu politikai suvienys jėgas.

Kažkada jie buvo artimi ir išsaugojo ideologinių panašumų, bet pastaraisiais metais jų santykiai buvo įtempti.

„Galia, kurią man suteikėte, naudosiuosi tik vadovaudamasis viena gaire: tuo, kas gerai Izraeliui“, – po rezultatų paskelbimo mitinge kreipdamasis į šalininkus sakė religinis nacionalistas N. Bennettas.

Korupcijos byla 

B. Netanyahu šiuo metu teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu. Šie premjero uoliai neigiami kaltinimai pakurstė protestų judėjimą, kurio dalyviai rengia savaitinius piketus prie B. Netanyahu rezidencijos Jeruzalėje.     

Ministras pirmininkas sakė nebandysiantis blokuoti teismo ir neabejojantis, kad bus išteisintas. Tačiau kritikai nuogąstauja, kad jei B. Netanyahu užsitikrins daugumą, jis gali per parlamentą mėginti atidėti ar nutraukti teismo procesą. 

B. Netanyahu koalicijai taip pat reikės vienytis su nauju kraštutinių dešiniųjų ekstremistų aljansu „Religinis sionizmas“, kuriam prognozuojamos 6–7 vietos Knesete.

Tai reiškia, kad blokas siųs į parlamentą Itamarą Ben-Gvirą, kuris atvirai žavėjosi 29 palestiniečių maldininkus Hebrone 1994 metais išžudžiusiu Baruchu Goldsteinu.

„Jei Bennettas prisidės prie jo koalicijos, Netanyahu labiau nei bet kada priartės prie nedidelę persvarą [turinčios] vyriausybės, įskaitant radikaliausius Izraelio visuomenės elementus“, – po preliminarių rezultatų paskelbimo sakė strateginių studijų centro „Israel Democracy Institute“ prezidentas Yohananas Plesneris.

Penktas balsavimas? 

Antradienį prasidėjusį balsavimą teko sušaukti, B. Netanyahu išprovokavus vienybės vyriausybės, suformuotos su jo pagrindiniu varžovu ankstesniuose trejuose rinkimuose – buvusiu kariuomenės vadu Benny Gantzu, žlugimą.

Šiuo metu gynybos ministro pareigas einantis B. Gantzas pareiškė, kad žengė tokį žingsnį tik todėl, kad Izraeliui reikėjo stabilumo, kai pernai stiprėjo koronaviruso pandemija.

Pagal jųdviejų susitarimą B. Netanyahu turėjo perduoti valdžią B. Gantzui po pusantrų metų, tačiau ministras pirmininkas, kaip teisingai nuspėjo apžvalgininkai, to daryti iš tikrųjų niekada neketino. 

B. Gantzui po antradienio rinkimų prognozuojamos 7–8 vietos parlamente. Tai daugiau nei tikėtasi, bet vis tiek gerokai mažiau nei prieš metus, kai jis buvo pagrindinis B. Netanyahu varžovas.

Jei B. Netanyahu nepavyks susitarti su N. Bennettu, o premjero oponentams nepavyks susivienyti, galimi ir penkti rinkimai.

„Nuo rytojaus darysiu viską, kad suvienyčiau permainas palaikantį bloką“, – sakė B. Gantzas pasirodžius prognozėms.

„Ir jei būsime priversti dalyvauti penktuose rinkimuose, aš budriai saugosiu mūsų demokratiją, teisinę valstybę ir saugumą. Nes Izraelis svarbiausia“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 03 24 12:10
Spausdinti