Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PABANDOM IŠ NAUJO
Izraelio premjeras B. Netanyahu turi iki vidurnakčio suformuoti valdančiąją koaliciją
BNS
Scanpix
B. Netanyahu.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu turi iki vidurnakčio suformuoti naują valdančiąją koaliciją, o jei to nepavyks padaryti, jo partija „Likud“ gali būti priversta pirmą kartą per pastaruosius 12 metų pereiti į opoziciją.  

B. Netanyahu nesiseka užsitikrinti daugumos parlamente po kovo 23-iosios balsavimo – ketvirtų per pastaruosius dvejus metus rinkimų, pasibaigusių politine aklaviete.

Nepaisant virtinės susitikimų su daugeliu savo politinių varžovų ir beprecedenčio kreipimosi į mažos konservatyvios arabų partijos lyderį, premjerui per nustatytą keturių savaičių terminą nepavyko pasiekti susitarimo.     

Šis terminas baigsis vidurnaktį iš antradienio į trečiadienį. Jei susitarimo nebus, klausimo sprendimo vėl teks imtis prezidentui Reuvenui Rivlinui. 

Jei B. Netanyahu nepavyks pasiekti susitarimo, jam nereikės iškart trauktis iš pareigų.  

R. Rivlinas gali jam skirti dar dvi savaites koalicijai suformuoti. Prezidentas taip pat gali suteikti šansą pamėginti suformuoti vyriausybę vienam iš B. Netanyahu oponentų arba iškart perduoti spręsti šį reikalą parlamentui. Tokiu atveju įstatymų leidėjai turės galimybę ministru pirmininku išrinkti vieną iš deputatų.    

Jei visos pastangos bus bevaisės, šaliai šį rudenį teks rengti naujus rinkimus, o tai reiškia, kad politinis paralyžius tęsis dar mažiausiai kelis mėnesius.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 04 11:00
Spausdinti