Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelio premjeras: mes nesiekiame valdyti Gazos Ruožo
ELTA
Scanpix
Benjaminas Netanyahu.

Ketvirtadienį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atmetė paliaubas Gazos Ruože, sakė, kad kariuomenė veikia „išskirtinai gerai“ ir Izraelis neplanuoja okupuoti palestiniečių teritorijos.

„Paliaubos su „Hamas“ reiškia pasidavimą“, – sakė jis „Fox News“ ir pridūrė, kad nėra jokio karinio puolimo „grafiko“.

„Manau, kad Izraelio kariuomenė veikia išskirtinai gerai, – pridūrė jis. – Mes tai padarysime, kad ir kiek užtruks.“

Izraelis siekia sunaikinti palestiniečių islamistų organizaciją „Hamas“, spalio 7 d. įsiveržusią per sieną iš Gazos Ruozo ir nužudžiusią 1 400 žmonių, daugiausia civilių, bei paėmusią maždaug 240 įkaitų. Po šių teroro išpuolių Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą ir rengia ten sausumos operacijas. Tačiau premjeras sakė, kad Izraelis neketina ilgam likti Gazos Ruože.

„Mes nesiekiame valdyti Gazos. Mes nesiekiame jos okupuoti, bet siekiame suteikti jai ir mums geresnę ateitį“, – sakė B. Netanyahu ir pridūrė, kad Izraelis taip pat nesiekia išstumti palestiniečių iš Gazos Ruožo.

Pasak Izraelio premjero, nuskurdusi blokuojama teritorija turi būti „demilitarizuota, deradikalizuota ir atkurta“.

„Turėsime rasti civilių vyriausybę, kuri ten valdys“, – pridūrė jis, bet nepasakė, kas galėtų sudaryti tokią vyriausybę.

B. Netanyahu taip pat sakė, kad Izraelio pajėgos turės būti pasirengusios grįžti į Gazos Ruožą ir „nužudyti žudikus“, tik tai užkirs kelią į „Hamas“ panašaus darinio atsiradimui.

Spalio 7 d. išpuolis buvo įvykdytas Izraeliui priartėjus prie taikos susitarimo su Saudo Arabija, normalizavus ryšius su keliomis arabų šalimis. B. Netanyahu tvirtino, kad konfliktas nesužlugdys šių diplomatinių pastangų, o Izraeliui sunaikinus „Hamas“ sąlygos deryboms bus dar labiau „subrendusios“.

2023 11 10 09:05
Spausdinti