Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IZRAELIS
Izraelio premjeras sako „labai susirūpinęs“ Rusijos ir Irano kariniais ryšiais
BNS
Scanpix
Izraelis.

Izraelio premjeras Yairas Lapidas ketvirtadienį kalbėdamasis su ukrainiečių užsienio reikalų ministru išreiškė didelį susirūpinimą dėl Rusijos ir Irano karinių ryšių, Maskvai naudojant iranietiškus dronus taikiniams Ukrainoje atakuoti.

Per pokalbį telefonu Dmytro Kuleba pateikė naujausią informaciją apie karą Ukrainoje, o Y. Lapidas „pabrėžė, kad Izraelis palaiko Ukrainos žmones“, sakoma premjero biuro pranešime.

„Per pokalbį premjeras akcentavo savo didelį susirūpinimą kariniais ryšiais tarp Irano ir Rusijos“, – sakoma jame.

Vienas aukšto rango pareigūnas su anonimiškumo sąlyga naujienų agentūrai AFP šiuo klausimu paminėjo iranietiškų dronų perdavimą Rusijai.

Ukraina apkaltino Rusiją panaudojus Irane pagamintus dronus per Kyjivo bombardavimą pirmadienį ir sakė, kad ukrainiečių oro gynyba nuo rugsėjo vidurio iš viso numušė 223 iranietiškus bepiločius orlaivius.

Kremlius tvirtina nežinantis, kad jo kariuomenė naudotų Ukrainoje iranietiškus dronus, o Teheranas pareiškė, jog teiginiai, kad jis tiekia ginklus Rusijai, „neturi pagrindo“.

Y. Lapido ir D. Kulebos pklabis įvyko tą pačią dieną, kai Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas (Benis Gancas) turėjo pasikalbėti su kolega ukrainiečiu Oleksijumi Reznikovu.

Anksčiau ketvirtadienį B. Gantzo biuras pranešė, kad skambutis „ukrainiečių prašymu“ buvo atidėtas.

Trečiadienį B. Gantzas sakė, kad jo šalis neparduos ginklų sistemų Ukrainai. Šis jo pareiškimas pasirodė dvi dienos po Rusijos įspėjimo, kad Izraelio veiksmai siekiant pastiprinti Kyjivo pajėgas smarkiai pakenktų santykiams.

Ukraina buvo oficialiai paprašiusi Izraelio tiekti jai oro gynybos sistemas, galinčias numušti balistines raketas ir iranietiškus dronus, taip pat apmokyti ukrainiečius jomis naudotis.

Izraelis nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios stengiasi išlaviruoti ir išsaugoti ryšius su Maskva.

Izraeliui reikia bendradarbiauti su Rusija tęsiant savo antskrydžių kampaniją kaimyninėje Sirijoje, kur yra rusų pajėgų ir kur izraeliečiai dažnai smogia su Iranu siejamiems taikiniams.

Izraeliečių pareigūnai taip pat pabrėžia būtinybę išsaugoti santykius Rusija dėl joje gyvenančios didelės žydų bendruomenės, kad ji nebūtų atkirsta nuo Izraelio kaip Šaltojo karo metais.

2022 10 21 09:19
Spausdinti