Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


BRANDUOLINIS SUSITARIMAS
Izraelio žvalgybos vadovas su JAV pareigūnais aptars branduolinį paktą su Iranu
BNS
Unsplash

Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ vadovas rugsėjo pradžioje lankysis Jungtinėse Valstijos, kur dalyvaus derybose dėl galimo branduolinio susitarimo su Iranu atnaujinimo, sekmadienį pranešė vienas pareigūnas.

Šis vizitas taps dalimi žydų valstybės pastangų atkalbėti galingąsias Vakarų šalis nuo grįžimo prie 2015 metais sudaryto istorinio pakto.

Izraeliečių valdžia sako, kad naujas susitarimas leistų Iranui lengviau finansuoti užsienio kovotojus, bet nesutrukdytų Teheranui įgyti branduolinio ginklo. Pati šiitiška respublika neigia siekianti tokio tikslo.

Kaip naujienų agentūrai AFP su anonimiškumo sąlyga sakė vienas aukšto rango Izraelio pareigūnas, „Mossad“ vadovas Davidas Barnea „po savaitės lankysis Vašingtone ir dalyvaus Kongrese už uždarų durų vykstančiuose susitikimuose dėl susitarimo su Iranu“

Anksčiau sekmadienį premjeras Yairas Lapidas pareiškė, kad Izraeliui tęsiant „diplomatinę kovą“ prieš susitarimą, JAV neseniai apsilankė jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir gynybos ministras.

„Bendromis pastangomis stengiamės pasirūpinti, kad amerikiečiai ir europiečiai suprastų su šiuo susitarimu susijusius pavojus“, – sakė Y. Lapidas, kritikuodamas 2015 metais pasirašytą dokumentą ir perspėdamas apie jo atnaujinimo keliamus „didesnius pavojus“.

2018 metais tuometis prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė JAV iš šio pakto, skirto neleisti Iranui pasigaminti branduolinio ginklo.

Dabartinis Amerikos prezidentas Joe Bidenas siekia grįžti prie susitarimo, o po beveik pusantrų metų trukusių derybų pasiekta pažanga kelia nerimą žydų valstybei.

Pasak Y. Lapido, naujame susitarime turėtų būti numatyta jo galiojimo pabaigos data ir griežtesnė priežiūra, kuri būtų taikoma ir „Irano balistinių raketų programai bei jo teroristinei veiklai Viduriniuose Rytuose“.

„Galime pasiekti tokį susitarimą, jei susidursime su realia karine grėsme, jei iraniečiai supras, kad už nepaklusnumą ir apgavystę teks brangiai sumokėti“, – kalbėjo premjeras ir pabrėžė, kad Izraelio kariuomenė ir „Mossad“ yra „gavusios iš mūsų nurodymus pasirengti bet kokiam scenarijui“.

Trečiadienį Y. Lapidas teigė, kad naujasis susitarimas „suteiktų Iranui 100 mlrd. dolerių per metus“, o Teheranas šiomis lėšomis remtų proiranietiškas ginkluotas grupuotes HAMAS, „Hezbollah“ ir „Islamo džihadas“. Anot premjero, žydų valstybė šiuo klausimu jau derasi su Londonu, Paryžiumi ir Berlynu.

2022 08 28 18:43
Spausdinti