Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


IZRAELIS
Izraelis apšaudė pietų Libaną
BNS
Scanpix
Izraelis apšaudė pietų Libaną.

Izraelis trečiadienį apšaudė pietų Libaną po to, kai iš pasienio zonos į jį grupuotė „Hezbollah“ paleido raketų, pranešė libaniečių valstybinė žiniasklaida.

„Dhairos apylinkes bombarduoja priešo artilerija, o Jarino apylinkės apšaudomos fosforo sviediniais“, – sakė Libano nacionalinė naujienų agentūra, anksčiau pranešusi apie „dvi raketas, paleistas iš Libano teritorijos“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad „atsakydama į prieštankines raketas, kurios prieš kurį laiką buvo paleistos į (...) karius, IDF (kariuomenė) šiuo metu vykdo smūgius Libano teritorijoje“.

Irano remiama Libano „Hezbollah“ grupuotė pranešė, kad trečiadienį paleido raketų į Izraelį keršydama už trijų jos narių nužudymą anksčiau šią savaitę.

„Hezbollah“ „nukreipė valdomąsias raketas į sionistų (Izraelio) pozicijas (...) priešais Dhairos kaimą“, taip „tvirtai atsakydama į sionistų atakas (...) dėl kurių nukankinti keli broliai“, sakoma grupės pareiškime.

Libano „Hezbollah“ kovotojai anksčiau pareiškė pirmadienį smogę dvejoms Izraelio kareivinėms, kai žydų valstybės kariai nukovė tris jų narius.

Be to, „Hezbollah“ sekmadienį apšaudė Izraelio pozicijas. Izraelio kariuomenė tądien sakė, kad apšaudė teritorijas, reaguodama į ugnį iš Libano pusės.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

„Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruožui Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

2023 10 11 13:04
Spausdinti