Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 9 d.


IZRAELIO MŪŠIAI GAZOS RUOŽE
Izraelis intensyvina smūgius Gazos Ruože, Gazos miestas padalytas į dvi dalis
BNS
Scanpix
Izraelio kariuomenė pranešė apsupusi Gazos miestą.

Izraelio kariuomenė pranešė apsupusi Gazos miestą ir padalijusi apgultą pakrantės ruožą į dvi dalis. Be to, teritorijoje sekmadienį visiškai nutrūko ryšys – trečią kartą Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ kare.

„Dabar egzistuoja Pietų ir Šiaurės Gazos Ruožas“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari, pavadindamas tai svarbiu etapu Izraelio kare prieš anklavą valdančią „Hamas“ kovotojų grupuotę.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad tikimasi, jog kariai įžengs į Gazos miestą per 48 valandas. Sutemus šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje buvo pastebėti stiprūs sprogimai.

Izraelio kariai ir „Hamas“ kovotojai grūmėsi nuo namo iki namo tankiai apgyvendintame Gazos Ruože, kur dėl karo 1,5 mln. žmonių bėga į kitas teritorijos dalis, desperatiškai ieškodami prieglobsčio.

Dėl ryšio žlugimo visame Gazos Ruože, apie kurį pranešė pasaulinė tinklo stebėsenos organizacija „Netblocks“ ir kurį patvirtino palestiniečių telekomunikacijų bendrovė „Paltel“, tapo dar sudėtingiau perduoti informaciją apie naująjį karinio puolimo etapą.

„Praradome ryšį su didžiąja dalimi UNRWA komandos narių“, – naujienų agentūrai AP sakė Jungtinių Tautų agentūros palestiniečių pabėgėliams remti atstovė Juliette Touma. Pirmasis pertrūkis Gazos Ruože truko 36 valandas, o antrasis – kelias valandas.

Anksčiau sekmadienį Izraelio karo lėktuvai smogė dviem pabėgėlių stovykloms ir centrinėje Gazos Ruožo dalyje, zonoje, kurioje Izraelio kariuomenė ragino palestiniečių civilius gyventojus ieškoti prieglobsčio. Žuvo mažiausiai 53 žmonės ir dešimtys buvo sužeisti, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Izraelis sakė, kad tęs savo puolimą, siekdamas sutriuškinti „Hamas“, nepaisydamas Jungtinių Valstijų raginimų net trumpam sustabdyti puolimą, kad civiliams būtų suteikta pagalba.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per beveik mėnesį trunkantį karą Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 9,7 tūkst. palestiniečių, iš jų daugiau kaip 4 tūkst. vaikų ir nepilnamečių. Tikėtina, kad šis skaičius didės, nes Izraelio kariai veržiasi į tankiai apgyvendintus miestų rajonus.

Antskrydžiai pabėgėlių stovyklose

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per antskrydžius Magazio pabėgėlių stovykloje žuvo mažiausiai 40 žmonių ir dar 34 buvo sužeisti. AP žurnalistas netoliese esančioje ligoninėje matė aštuonis po smūgio atvežtus negyvus vaikus, įskaitant kūdikį. Išgyvenęs vaikas buvo vedamas koridoriumi, jo drabužiai buvo nusėti dulkėmis.

Izraelio kariuomenė iš karto nepateikė jokių komentarų.

Dar vienas antskrydis smogė namui netoli mokyklos pabėgėlių stovykloje Bureidže, centrinėje Gazos Ruožo dalyje. Al Aksos ligoninės darbuotojai AP sakė, kad žuvo mažiausiai 13 žmonių. Stovyklai buvo smogta ir ketvirtadienį.

Nepaisydamas raginimų ir protestų užsienyje, Izraelis toliau bombarduoja Gazos Ruožą, sakydamas, kad taikosi į „Hamas“, ir kaltindamas kovotojus civilių gyventojų naudojimu kaip gyvaisiais skydais. Kritikai teigia, kad Izraelio smūgiai dažnai yra neproporcingi, atsižvelgiant į didelį žuvusių civilių skaičių.

Izraelio pajėgos Gazos Ruože pranešė, kad vietoje rado ginklų, tarp kurių kartais būna sprogmenų, dronų kamikadzių ir raketų, slėptuvių. Izraelio kariuomenė nurodė, kad per antžeminę operaciją žuvo 29 jos kariai.

Sekmadienį, kitą dieną po susitikimo su arabų šalių užsienio reikalų ministrais Jordanijoje, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Izraelio okupuotame Vakarų Krante susitiko su palestiniečių prezidentu Mahmoudu Abbasu.

M. Abbasas, kuris neturi jokios valdžios Gazos Ruože nuo 2007 m., kai valdymą perėmė „Hamas“, sakė, kad Palestinos autonomijos valdžia perims Gazos Ruožo kontrolę tik kaip dalį visapusiško politinio sprendimo, kuriuo būtų sukurta nepriklausoma valstybė, apimanti Vakarų Krantą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kurias Izraelis užgrobė per 1967 metų karą.

Atrodo, kad jo pastabos dar labiau susiaurino ir taip menkas galimybes pasirinkti, kas valdys Gazos Ruožą, jei Izraelis nuvers „Hamas“. Paskutinės taikos derybos su Izraeliu nutrūko daugiau nei prieš dešimtmetį, o Izraelio vyriausybėje dominuoja palestiniečių valstybingumo priešininkai.

Vėliau A. Blinkenas lankėsi Irake, kur susitiko su ministru pirmininku Mohamedu Shia al Sudani ir kalbėjo apie būtinybę užkirsti kelią konflikto plitimui, taip pat apie pastangas padidinti, anot jo, labai nepakankamą pagalbos srautą į Gazos Ruožą.

Jordanijos karinis krovininis lėktuvas išskraidino medicininę pagalbą į lauko ligoninę Gazos šiaurėje, ankstyvą pirmadienį socialiniuose tinkluose pranešė karalius Abdula II. Atrodo, kad tai buvo pirmoji pagalba, kurią suteikė Jordanija, svarbi JAV sąjungininkė, sudariusi taikos susitarimą su Izraeliu.

„Ugnies nutraukimo nebus“

Anksčiau savo kelionės metu A. Blinkenas susitiko su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, kuris sekmadienį pakartojo, kad „ugnies nutraukimo nebus, jei nebus grąžinti mūsų pagrobtieji“.

Arabų šalių lyderiai yra paraginę nedelsiant nutraukti ugnį. Tačiau A. Blinkenas sakė, kad tai „paprasčiausiai paliktų „Hamas“ vietoje, kad ji galėtų persigrupuoti ir pakartoti tai, ką padarė spalio 7 d.“, kai įsiveržė į Pietų Izraelį iš Gazos Ruožo ir sukėlė karą.

Per antskrydžius šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje buvo sulyginti su žeme gyvenamųjų rajonų plotai. JT humanitarinių reikalų biuras teigia, kad daugiau nei pusė likusių gyventojų, kurių yra apie 300 tūkst., glaudžiasi JT valdomose patalpose.

Sekmadienį JT pranešė, kad žuvo 88 jos UNRWA darbuotojai – tai „didžiausias kada nors per vieną konfliktą užregistruotas žuvusių Jungtinių Tautų darbuotojų skaičius“.

Izraelio lėktuvai sekmadienį per keturias valandas vėl mėtė lapelius, raginančius žmones vykti į pietus. Pagrindiniu Gazos Ruožo šiaurės-pietų greitkeliu ėjo minios žmonių su bagažu, naminiais gyvūnais ir neįgaliųjų vežimėliais. Kiti vedė asilų vežimus.

Izraelio kariuomenė teigė, kad gyventojai ir toliau galės bėgti į pietinę Gazos Ruožo dalį vienpusiu koridoriumi.

JT teigimu, iš savo namų Gazos Ruože pabėgo apie 1,5 mln. žmonių, tai yra 70 proc. gyventojų. Trūksta maisto, vandens ir degalų, reikalingų generatoriams, kuriais aprūpinamos ligoninės. Jau beveik mėnesį negaunama degalų, sakė UNRWA.

Karas grasina plisti ir į kitas teritorijas: Izraelis ir Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ keičiasi ugnimi pasienyje.

Sekmadienio vakarą per Izraelio antskrydį Libano pietuose žuvo keturi civiliai gyventojai, įskaitant tris vaikus, pranešė vietos civilinės gynybos pareigūnas ir valstybinė žiniasklaida. Izraelio kariuomenė pranešė, kad atakavo „Hezbollah“ taikinius atsakydama į prieštankinę ugnį, per kurią žuvo Izraelio civilis. „Hezbollah“ teigė, kad atsakydama į tai iš Pietų Libano į Izraelį paleido raketas „Grad“.

Okupuotame Vakarų Krante per Izraelio reidą Abu Dise, esančiame netoli Jeruzalės, žuvo mažiausiai du palestiniečiai, pranešė jų Sveikatos apsaugos ministerija. Kariuomenė nurodė, kad žuvo kovotojas, kuris buvo įkūręs ginkluotą kuopelę ir šaudė į Izraelio pajėgas.

Nuo karo pradžios Vakarų Krante žuvo mažiausiai 150 palestiniečių.

Daug izraeliečių ragina B. Netanyahu atsistatydinti ir stengtis grąžinti maždaug 240 „Hamas“ laikomų įkaitų. Kai kurios šeimos keliauja į užsienį, kad užtikrintų, jog įkaitai nebus pamiršti.

B. Netanyahu atsisakė prisiimti atsakomybę už spalio 7 d. „Hamas“ įvykdytą išpuolį, per kurį premjero šalyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių. Dėl nuolatinio palestiniečių raketų apšaudymo dešimtys tūkstančių žmonių Izraelyje buvo priversti palikti savo namus.

Jaunesnysis vyriausybės ministras Amihai Eliyahu interviu radijui pasiūlė, kad Izraelis galėtų numesti atominę bombą ant Gazos Ruožo. Vėliau jis šį teiginį pavadino metaforišku. B. Netanyahu nušalino A. Eliyahu nuo kabineto posėdžių – šis žingsnis neturėjo praktinio poveikio.

JAV kariuomenė sekmadienį pripažino, kad Vidurio Rytuose dislokavo branduolinį ginklą galintį nešti „Ohio“ klasės povandeninį laivą, nors neaišku, ar jis apginkluotas branduolinėmis balistinėmis raketomis. Keli „Ohio“ klasės povandeniniai laivai vietoj jų turi sparnuotąsias raketas ir galimybę dislokuoti specialiųjų operacijų pajėgas.

2023 11 06 08:46
Spausdinti