Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 12 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelis naktį įvykdė tikslinį tankų reidą Gazos Ruože
BNS
Scanpix
Izraelis naktį įvykdė tikslinį tankų reidą Gazos Ruože.

Izraelio kariuomenė praėjusią naktį įvykdė tikslinį tankų ir pėstininkų reidą Gazos Ruožo šiaurėje, sakoma ketvirtadienį paskelbtame kariškių pranešime.

Pranešimas pasirodė Izraeliui rengiantis sausumos invazijai į Gazos Ruožą.

„Praėjusią naktį IDF (Izraelio kariuomenė) Gazos Ruožo šiaurėje įvykdė tikslinį reidą panaudodama tankus [ir] rengdamasi kitiems kovos etapams, – sakoma jame. – Baigiantis šiai veiklai kariai pasitraukė iš rajono.“

Kariuomenės paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip šarvuočių ir buldozerių kolona artėja prie, regis, pasienio tvoros ir ją pralaužia. Naujienų agentūra AFP patikslino, kad ši vieta yra į pietus nuo Izraelio miesto Aškelono, tačiau negalėjo patikrinti, kada tai buvo nufilmuota.

Kitame vaizdo įraše matyti, kaip atrodo, oro smūgis, o vėliau į pastatus skriejantys šaudmenys, į orą kylančios nuolaužos ir dūmų pliūpsniai.

Gazos Ruožą kontroliuojanti palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius. Dar 222 žmonės buvo pagrobti.

Izraelis vykdo atsakomuosius oro smūgius Gazos Ruožui. Šios palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios Gazos Ruože jau žuvo 6 546 žmonės.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu vėlai trečiadienį sakė, kad žydų valstybė rengiasi sausumos karui Gazos Ruože.

„Pragaro liepsnos“

B. Netanyahu, sulaukiantis vis garsesnių tarptautinių raginimų sušvelninti nuožmią bombardavimo kampaniją, pažadėjo tęsti antžeminio karo planus.

Izraelio premjeras grasino, kad ant „Hamas“ „paleis pragaro liepsnas ir nužudys tūkstančius teroristų“, ir sakė, kad jo ministrų kabinetas ir kariuomenė nustatys sausumos puolimo laiką.

Jis pažadėjo sunaikinti grupuotę ir sugrąžinti Izraelio belaisvius namo, tačiau pabrėžė nedetalizuosiantis, kada, kaip ir kiek pajėgų dalyvaus.

Kariuomenės atstovas AFP sakė, kad tai ne pirmas toks reidas į Gazos Ruožą. Tačiau tikėtina, kad jis padidins įtampą ir taip neramiame regione.

JAV prezidentas Joe Bidenas yra vienas iš užsienio šalių vadovų, kurie vis dažniau viešai ragina Izraelį apsaugoti nekaltus civilius ir persekiojant „Hamas“ laikytis karo taisyklių.

Trečiadienį jis sakė, kad siūlė Izraeliui, jei įmanoma, prieš bet kokią sausumos invaziją išlaisvinti įkaitus.

Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas kalbėdamas Kaire įspėjo, kad masinė intervencija, dėl kurios kiltų pavojus civilių gyvybėms, būtų klaida.

„Žudynės“

Trečiadienį „Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per dieną žuvusiųjų skaičius išaugo maždaug 700 ir viršijo 6,5 tūkst., įskaitant daugybę vaikų.

J. Bidenas pareiškė, kad jis nepasitiki šios ministerijos nurodytais skaičiais.

Visgi nors tikslus žuvusiųjų skaičius gali būti neaiškus, kančių mastas nekelia abejonių.

Ištisi kvartalai buvo sulyginti su žeme, sužeistųjų perpildytose ligoninėse chirurgai atlieka operacijas be narkozės, o ledų sunkvežimiai tapo laikinais morgais.

„Jie kariauja ne su „Hamas“, jie kariauja su vaikais, – Izraelio vyriausybę kaltino vienas Gazos Ruožo gyventojas Abu Ali Zaarabas po to, kai pietiniame Rafos mieste buvo susprogdinti jo šeimos namai. – Tai žudynės.“

Jungtinių Tautų duomenimis, apie 1,4 mln. žmonių – daugiau nei pusė Gazos Ruožo gyventojų – buvo priversti palikti savo namus.

Organizacija teigė, kad 12 iš 35 teritorijoje esančių ligoninių buvo uždarytos dėl žalos ar nepakankamo kuro kiekio, o viena pagrindinių JT pagalbos agentūrų, teikianti pagalbą beveik 600 tūkst. palestiniečių, pareiškė, kad pradėjo gerokai riboti savo veiklą.

Izraelis atkirto įprastus vandens, maisto ir kitų būtiniausių reikmių tiekimo į Gazos Ruožą koridorius, o nuo karo pradžios į nuskurdusį anklavą įvažiavo mažiau nei 70 pagalbos sunkvežimių.

Nė viename iš jų nebuvo degalų, kuriuos, kaip baiminasi Izraelis, „Hamas“ panaudotų raketoms ir sprogmenims.

Pagalbos agentūros įspėjo, kad dar daugiau žmonių žus, jei dėl degalų trūkumo nustos veikti medicinos įranga, vandens gėlinimo įrenginiai ir greitosios pagalbos automobiliai.

Raudonasis Kryžius įspėjo, kad nustojus veikti generatoriams ligoninės, kurios taip pat susiduria su vaistų ir įrangos trūkumu, pavirs morgais.

„Keletą operacijų atlikome be narkozės, – sakė Ahmadas Abdul Hadi, ortopedas chirurgas, dirbantis Chan Juniso ligoninėje „Nasser“. – Tai sunku ir skausminga, bet ką galime padaryti, kai trūksta išteklių?“

Regioninis konfliktas

Karas sukėlė nuogąstavimų, kad gali įsiplieksti plataus masto regioninis konfliktas, jei į jį įsitrauks daugiau Izraelio priešų.

Nuo spalio 7 dienos Izraelis sudavė tūkstančius smūgių Gazos Ruože, taip pat smogė taikiniams Libane ir Sirijoje.

Libane įsikūrusi „Hezbollah“ grupuotė vėlai trečiadienį į Izraelio droną paleido, jo teigimu, raketą „žemė-oras“. Kariuomenė pranešė numušusi raketą ir smogusi paleidimo šaltiniui.

„Hamas“, „Hezbollah“ ir Sirijos vyriausybę remia Iranas, neigiantis Izraelio teisę egzistuoti. Trečiadienį vyriausiasis šios šalies diplomatas apkaltino Izraelį Gazos Ruože vykdant genocidą.

Nerimu dėl galimybės, kad tebesitęsiantis smurtas gali sukelti regioninį konfliktą, pasidalijo ir Jordanijos karalius Abdullah II. Jo žmona karalienė Rania apkaltino Vakarų lyderius dvigubais standartais dėl to, kad jie nepasmerkė Izraelio vykdomų palestiniečių civilių žudynių bombarduojant Gazos Ruožą.

Smurtas smarkiai išaugo ir okupuotame Vakarų Krante, kur, sveikatos apsaugos pareigūnų teigimu, žuvo daugiau kaip 100 palestiniečių, daugiausia per Izraelio karių reidus arba susirėmimus su Izraelio naujakuriais.

2023 10 26 12:40
Spausdinti