Meniu
Prenumerata

pirmadienis, gegužės 6 d.


KONFLIKTAS ARTIMUOSIUOSE RYTUOSE
Izraelis nukovė „Hezbollah“ aukšto rango vadą – kyla baimės dėl aštrėjančio konflikto
BNS
Unsplash
Izraelio vėliava.

Izraelis pietų Libane nukovė Irano remiamos „Hezbollah“ grupuotės aukšto rango vadą, pirmadienį naujienų agentūrą AFP informavo saugumo šaltinis. Dėl šio pareiškimo kyla nuogąstavimai, kad konflitas Gazos Ruože gali išplisti.

Nukautasis vadas „atliko pagrindinį vaidmenį valdant „Hezbollah“ operacijas pietuose“, sakė saugumo pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės, ir pridūrė, kad jis „žuvo per Izraelio reidą, kurio taikinys buvo jo automobilis pietuose“.

Pareigūnas teigė, kad šis asmuo užėmė dar kelias aukštas pareigybes šiitų judėjime.

Nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas, Izraelio ir Libano pasienyje nuolat vyksta susišaudymai, daugiausia tarp Izraelio pajėgų ir „Hamas“ sąjungininkės „Hezbollah“.

Didesnių nuogąstavimų dėl tolesnio karo eskalavimo sukėlė sausio 2 dieną „Hezbollah“ tvirtovėje Beirute įvykęs „Hamas“ vadovo pavaduotojo nužudymas, kurį, kaip AFP sakė vienas JAV gynybos pareigūnas, įvykdė Izraelis.

Salehas al Arouri, kuris nukautas per raketos smūgį, buvo svarbiausias „Hamas“ veikėjas, žuvęs per karą. Be to, tai buvo pirma ataka prieš Beirutą nuo kovų pradžios.

Šeštadienį Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis Beirute susitiko su „Hezbollah“ politiniu pareigūnu, siekdamas, kad Libanas nebūtų įtrauktas į Izraelio ir „Hamas“ konfliktą.

AFP duomenimis, per tris mėnesius besitęsiantį Izraelio apsikeitimą ugnimi su libaniečiais žuvo daugiau kaip 180 žmonių, įskaitant daugiau kaip 135 „Hezbollah“ kovotojus, taip pat daugiau kaip 20 civilių, įskaitant tris žurnalistus.

Šiaurės Izraelyje, šalies institucijų duomenimis, žuvo devyni kariai ir mažiausiai keturi civiliai.

2024 01 08 14:19
Spausdinti