Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 9 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelis plečia puolimą prieš „Hamas“
BNS
Scanpix
Izraelis plečia puolimą prieš „Hamas“.

Didėjant tarptautiniam susirūpinimui dėl augančio civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože, Izraelis pirmadienį išplėtė puolimą prieš palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“.

Penktadienį pasibaigus Izraelio ir „Hamas“ kovotojų paliauboms, palestiniečių anklave atsinaujino karo veiksmai. Šių veiksmų atnaujinimas sukėlė atgarsį visame Artimųjų Rytų regione, kuris balansuoja ant platesnio konflikto slenksčio.

Po savaitę trukusių paliaubų Izraelis atnaujino oro antskrydžius Gazos Ruože, o „Hamas“ vėl apšaudo žydų valstybę.

Savaitgalį Izraelis intensyviai vykdė oro antskrydžius šiaurinėje palestiniečių anklavo dalyje.

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad iš Gazos Ruožo į žydų valstybę paleista virtinė raketų, ir pridūrė, kad dauguma jų buvo perimtos.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo vyriausybė ir oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ pranešė, kad įėjimas į vieną iš šiaurėje esančių ligoninių buvo apšaudytas vėlyvą sekmadienio vakarą.

„Wafa“ nurodė, kad per smūgį žuvo keli žmonės. Tuo tarpu „Hamas“ socialiniame tinkle „Telegram“ apkaltino Izraelį tuo, ką grupuotė pavadino šiurkščiu humanitarinės teisės pažeidimu.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Izraelio kariuomene, ji iš karto nekomentavo šio smūgio.

Anot Izraelio, „Hamas“ naudoja ligonines ir kitą civilinę infrastruktūrą kariniams tikslams. Kovotojų grupuotė griežtai neigia šiuos kaltinimus.

„IDF toliau plečia antžeminę operaciją prieš pagrindinius „Hamas“ frontus Gazos Ruože“, – sekmadienį sakė Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari.

„Ten, kur yra „Hamas“ tvirtovė, veikia IDF“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Izraelio gynybos pajėgas.

„Žuvo per daug nekaltų palestiniečių“

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“, keršydamas už spalio 7 dienos kovotojų išpuolius, per kuriuos, Izraelio valdžios institucijų duomenimis, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė įkaitais apie 240 žmonių, įskaitant mažus vaikus ir pagyvenusius žmones.

Grupuotės valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo spalio 7-osios šioje teritorijoje žuvo daugiau kaip 15,5 tūkst. asmenų, daugiau kaip pusė jų – moterys ir vaikai.

Paliaubų metu buvo paleista 80 įkaitų mainais į 240 Izraelio kalėjimuose laikomų palestiniečių.

Iš Gazos Ruožo taip pat išlaisvinta daugiau kaip dvi dešimtys kitų belaisvių.

Tačiau penktadienį, nepaisant tarptautinių raginimų pratęsti paliaubas, kovos tarp abiejų pusių atsinaujino.

Šeštadienį Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras paskelbė, kad izraeliečių derybininkai atšaukiami iš Kataro po to, kai įstrigo derybos dėl paliaubų atnaujinimo.

Izraelio kariuomenės duomenimis, Gazos Ruože vis dar laikomi 137 įkaitai. Palestiniečių kovotojai kol kas atmetė galimybę paleisti daugiau įkaitų, kol nebus susitarta dėl nuolatinių paliaubų.

Sekmadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad nuo karo su „Hamas“ pradžios palestiniečių anklave surengė apie 10 tūkst. antskrydžių.

Sekmadienį Izraelis pranešė, kad per susirėmimus žuvo du jo kariai – pirmieji nuo paliaubų pabaigos.

„Per kelias pastarąsias valandas iš griuvėsių pavyko išgelbėti tik 316 žuvusiųjų ir 664 sužeistuosius, kurie buvo nugabenti į ligoninę, tačiau daugybė kitų žmonių vis dar yra įstrigę po griuvėsiais“, – teigiama „Hamas“ sveikatos ministerijos atstovo Ashrafo al Qudros išplatintame pareiškime.

Augantis aukų skaičius palestiniečių anklave kelia vis didesnį tarptautinį susirūpinimą.

Sekmadienį ligoninės pietinėje Gazos Ruožo dalyje buvo smarkiai perpildytos.

„Man trūksta būdų apibūdinti siaubą, nuo kurio čia kenčia vaikai“, – vaizdo įraše iš Nasero ligoninės pareiškė Jungtinių Tautų vaikų agentūros UNICEF atstovas Jamesas Elderis.

„Šiuo metu pietinėje Gazos Ruožo dalyje vyksta didžiausias karo bombardavimas. Matau daugybę vaikų aukų“, – pridūrė jis.

Izraelio sąjungininkė JAV suintensyvino raginimus apsaugoti civilius gyventojus palestiniečių anklave.

„Žuvo per daug nekaltų palestiniečių“, – žurnalistams Jungtinių Tautų klimato konferencijoje Dubajuje teigė JAV viceprezidentė Kamala Harris.

2023 12 04 08:49
Spausdinti