Meniu
Prenumerata

penktadienis, spalio 18 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelis skelbia nukovęs „Hamas“ lyderį Y. Sinwarą papildyta
BNS
IQ
Scanpix
Y. Sinwaras.

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį patvirtino, kad šalies pajėgos trečiadienį nužudė islamistų grupuotės „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą pietiniame Gazos Ruože.

Izraelis jį buvo apkaltinęs buvus pagrindiniu „Hamas“ išpuolio praėjusių metų spalio 7 dieną organizatoriumi.

Izraelio kariuomenė „patvirtina, kad vakar, 2024-ųjų spalio 16-ąją, po metus trukusio persekiojimo per operaciją pietinėje Gazos ruožo dalyje IDF (kariuomenės) Pietų vadavietės kariai eliminavo teroristinės organizacijos „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Prieš tai apie jo žūtį pranešė ir užsienio reikalų ministras Israelis Katzas.

„Hamas“ kol kas nepatvirtino Y. Sinwaro mirties.

Anot Izraelio vyriausiojo diplomato, „Hamas“ vadovo nužudymas sudaro galimybę paleisti Gazos Ruože laikomus įkaitus ir pašalinti kovotojų grupuotę iš teritorijos.

„Sinwaro likvidavimas suteikia galimybę nedelsiant paleisti įkaitus ir atveria kelią pokyčiams, kurie lems naują tikrovę Gazoje, kurioje nebus „Hamas“ ir Irano kontrolės“, – pareiškime teigė I. Katzas.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas ketvirtadienį pasveikino „Hamas“ lyderio nužudymą ir teigė, kad jo mirtis atneša palengvėjimą Izraelio žmonėms.

„Sinwaro gyvenimas buvo blogio įsikūnijimas ir pasižymėjo neapykanta viskam, kas pasaulyje yra gera, – sakoma M. Johnsono pareiškime. – Jo mirtis suteikia vilties visiems, kurie siekia gyventi laisvėje, ir palengvėjimą izraeliečiams, kuriuos jis siekė engti.“

Scanpix
Protestas Tel Avive.

Tuo metu Izraelio žiniasklaida praneša apie Tel Avive įkaitų artimųjų surengtus protestus reikalaujant IDF ir Izraelio vyriausybę pasinaudoti Y. Sinwaro žūtimi ir pagaliau pasiekti taikos susitarimą, kuris leistų įkaitams grįžto namo arba parsigabenti žuvusiųjų palaikus.

„Kartu su padėka už reikšmingą pasiekimą [Sinvaro nužudymą] įkaitų šeimos reiškia didelį susirūpinimą dėl 101 įkaito, kuriuos „Hamas“ vis dar laiko nelaisvėje Gazos Ruože, likimo ir reikalauja, kad [vyriausybė] pasinaudotų šiuo kariniu pasiekimu ir pasiektų neatidėliotiną susitarimą dėl jų grąžinimo. (...) Sinvaro likvidavimas yra svarbus etapas kelyje į tikrąją pergalę, kuri bus pasiekta tik sugrąžinus 101 įkaitą“, – rašoma leidinio „The Times of Israel“ cituojamame organizacijos Įkaitų šeimos forumo išplatintame pranešime.

2024 10 17 20:39
Spausdinti