Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


IZRAELIS
Izraelyje – karo padėtis: iš Gazos ruožo paleidus šimtus raketų mobilizuojami rezervistai
BNS
IQ
Scanpix
Į Izraelį paleistos raketos.

Iš blokuojamo Gazos Ruožo Izraelio link šeštadienį paleista šimtai raketų, iš palestiniečių teritorijos pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Izraelyje tuo metu aidėjo oro pavojaus sirenos.

Šalies gynybos ministerija paskelbė apie kariuomenės rezervistų mobilizaciją.

Raketos buvo leidžiamos iš įvairių Gazos Ruožo vietų, nuo 6 val. 30 min. (ir Lietuvos laiku), pranešė AFP žurnalistas.

Retame viešame pareiškime Mohammedas Deifas teigė, kad anksti šeštadienį pradedant „Operaciją „Al Aqsa Storm“ („Al Aksos audra“) į Izraelį paleista 5 tūkst. raketų, vėliau pranešė apie dar paleistus 2 tūkst. Tai reiškia dvi su puse valandos nepertraukiamo apšaudymo, rašo BBC.

Izraelio kariuomenės teigimu, iki 10.50 vietos laiku iš Gazos buvo paleista 2,2 tūkst. raketų. Nuo to laiko oro pavojaus sirenos kai kuriuose šalies miestuose nenutilo, tad tikėtina, kad iki šiol jų skaičius dar padidėjo, skelbia „New York Times“.

Izraelio kariuomenė įspėjo dėl sirenų šalies pietuose bei centriniuose rajonuose ir paragino žmones būti netoli slėptuvių.

Scanpix
Raketos smūgio padariniai Aškelone, Izraelyje.

Kariuomenė taip pat pranešė, kad „kažkiek teroristų infiltravosi į Izraelio teritoriją iš Gazos Ruožo“, bet daugiau informacijos nepateikė.

„New York Times“ praneša, kad pasienio zonose gyvenantys Izraelio gyventojai skambina į Izraelio televizijas ir radiją. Kalbėdami pašnibždomis jie prašo pagalbos. Viena paskambinusi moteris teigė, kad į jos namus įsiveržė kovotojai, o ji pati slepiasi slėptuvėje. Izraelio pareigūnai baiminasi, kad „Hamas“ gali paimti įkaitų.

Ša'ar HaNegevo regioninė taryba pietų Izraelyje pranešė, kad jos vadovas Ofiras Libsteinas žuvo per susišaudymą su palestiniečių kovotojais savo gimtajame Kfar Azos mieste.

Šimtai Gazos Ruožo gyventojų bėga iš namų rajonuose prie sienos su Izraeliu, iš šios palestiniečių teritorijos paleidus daugybę raketų į Izraelį, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Daugiausia traukiasi Gazos Ruožo šiaurės rytų dalies gyventojai. Vyrai, moterys ir vaikai iš namų bėga pasiėmę antklodes ir maisto, sakė reporteris.

Pietų Izraelyje dėl tiesioginio pataikymo žuvo septintą dešimtį metų ėjusi moteris, o dar 15 žmonių buvo sužeisti, pranešė pagalbos tarnyba „Magen David Adom“.

Viena ligoninė Aškelone pranešė sulaukusi 68 per atakas sužeistų žmonių, dalies jų būklė – kritinė.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras nurodė, kad jis netrukus sušauks saugumo vadovus į pasitarimą.

Savo televizijos pareiškime premjeras teigė: „Mes kariaujame. (...) Kovosime su priešu tokia jėga ir apimtimi, kokios jis dar nėra matęs.“ B. Netanyahu teigė nurodęs kariuomenei išvalyti pasienio miestus ir kaimus nuo „Hamas“ kovotojų, ir kad šie už išpuolius sumokės skaudžią kainą.

Izraeliečių kariuomenė skelbia atakuojanti taikinius Gazos Ruože, į pagalbą pasitelkiami naikintuvai, vykdomi oro antskrydžiai.

Palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ pradėjo karą su Izraeliu, pareiškė izraeliečių gynybos ministras Yoavas Gallantas. „Hamas“ šį rytą padarė didelę klaidą ir pradėjo karą su su Izraelio valstybe“, – sakoma Y. Gallanto pareiškime.

„Izraelio gynybos pajėgos visur kovoja su priešu“, – nurodė ministras.

Kariuomenė reaguoja kiek santūriau – jų teigimu, Gazoje atakos rengiamos paskaičiuotai, o padėties, skirtingai nei gynybos ministras, kol kas nevadina „karu“.

Pranešama, kad pagrindinės kovos vyksta dviejuose Izraelio miestuose, aplinkiniuose kaimuose ir Erezo pasienio patikros punkte. „Hamas“ kovotojai Izraelį pasiekė sausuma ir jūra. Paklaustas, kodėl Izraelis, dažniausiai iš anksto sužinantis planuojamas atakas, šįkart buvo užkluptas netikėtai, kariuomenės atstovas atsisakė komentuoti.

Izraelio kariuomenė subombardavo Gazos vidaus saugumo pastatą.

Gazoje – džiaugsmas dėl atakos

Internete sklinda vaizdo įrašai, kuriuose okupuoto Gazos ruožo gyventojai džiūgauja dėl atakos ir sveikina iš Izraelio pusės grįžusius kovotojus. Nepatvirtintais duomenimis, kovotojai į Gazą pasiėmė kelis izraeliečius, nėra žinoma, kokia jų būklė ir ar jie gyvi. Viename vaizdo įraše kariniuose automobiliuose matomi paimti sumušti izraeliečiai surištomis rankomis, dalis jų – negyvi, praneša „New York Times“. Pareigūnai „Reuters“ atsisakė komentuoti dėl galimai į nelaisvę paimtų Izraelio gyventojų.

G. Landsbergis: Lietuva smerkia „Hamas“ atakas Izraelyje, terorizmas turi liautis

Lietuva smerkia islamistų grupuotės „Hamas“ Izraelio apšaudymą raketomis ir smūgius civiliams gyventojams, sako Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Lietuva griežtai smerkia „Hamas“ Izraelio apšaudymą raketomis ir smūgius civiliams gyventojams“, – socialiniame tinkle X šeštadienį pareiškė G. Landsbergis.

„Smurto ir terorizmo naudojimas turi baigtis“, – pridūrė Lietuvos diplomatijos vadovas.

2023 10 07 12:18
Spausdinti