Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


IZRAELIS
Izraelyje prasidėjo penkti per mažiau nei ketverius metus parlamento rinkimai
BNS
Scanpix
Izraelio ministras pirmininkas atiduoda savo balsą.

Izraeliečiai antradienį pradėjo balsuoti penktuose rinkimuose per mažiau nei ketverius metus, kuriuose sugrįžimo į valdžią siekia politikos veteranas Benjaminas Netanyahu.

Rinkimų apylinkės atsidarė 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, jos veiks iki 20 valandos.

Partijos „Likud“ 73 metų lyderis B. Netanyahu Izraelio premjero poste yra dirbęs ilgiausiai šalies istorijoje. Tačiau 2021 metų birželį ideologiškai susiskaldžiusi koalicija, kurią subūrė dabartinis laikinasis premjeras Yairas Lapidas, nutraukė B. Netanyahu rekordinį 12 metų iš eilės valdymą.

Tas margas aljansas išgyveno vos metus ir jau birželio pabaigoje šalies įstatymų leidėjai nubalsavo už tai, kad Knesetas būtų paleistas, atvėrę kelią naujiems parlamento rinkimams, kuriuos buvo nuspręsta surengti lapkričio 1-ąją ir per kuriuos B. Netanyahu su sąjungininkais siekia užsitikrinti 61 mandato daugumą 120 vietų parlamente.

Rinkimai vyksta neramiu metu: Izraelio ir palestiniečių konflikte vėl prasiveržęs smurtas ir vasarą okupuotame Vakarų Krante kone kasdien vyko susirėmimai.

Kad galėtų įveikti centristo Y. Lapido suburtą stovyklą ir suformuoti vyriausybę, B. Netanyahu dešiniojo sparno partijai beveik neabejotinai teks kliautis savo ilgamečiais žydų ultraortodoksų sąjungininkais.

Taip pat spėjama, kad jis gali suvienyti jėgas su kraštutiniais dešiniaisiais, o tarp jų lyderių yra Itamaras Ben-Gviras, garsėjantis savo pasisakymais prieš arabus ir raginimais Izraeliui aneksuoti visą Vakarų Krantą.

Penktadienį paskelbti paskutinių prieš rinkimus atliktų apklausų rezultatai parodė, kad Izraelyje tęsiasi precedento neturinti politinės aklavietės era.

Trijų apklausų duomenimis, prognozuojama, kad vadinamasis B. Netanyahu blokas gaus 60 vietų.

B. Netanyahu priešiškoms partijoms pranašaujamos 56 vietos, o dar keturi mandatai turėtų atitekti arabų vadovaujamų partijų aljansui, kuris, kaip manoma, neparems nė vienos Izraelio vyriausybės.

Jeigu rinkimų rezultatai atitiktų šias prognozes ir nė vienas blokas negautų 61 vietų parlamente, Izraeliui galbūt tektų po kelių mėnesių rengti jau šeštuosius rinkimus.

Balsuoti rinkimuose registruota beveik 6,8 mln. izraeliečių – 210 tūkst. daugiau, palyginti su 2021 metų kovą vykusiais ankstesniais rinkimais. Tačiau baiminamasi, kad rinkėjų aktyvumas bus menkas, nes nemaža dalis rinkėjų, ypač daugelis arabų, yra apatiški, taip pat prognozuojamas lietus.

2022 11 01 09:58
Spausdinti