Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJOJI ZELANDIJA IR KINIJA
J. Ardern išsakė griežtesnę poziciją Kinijos atžvilgiu
BNS
Scanpix
J. Ardern.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pirmadienį išsakė griežtesnę poziciją dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje. Ji teigia, kad tampa vis sunkiau derinti skirtumus tarp abiejų šalių, augant Pekino įtakai pasaulyje.

Nors J. Ardern kalba, palyginti su kai kurių šalių retorika, išliko nuosaiki, jos pasisakymas visgi žymėjo reikšmingą tono pasikeitimą šalyje, kuriai Kinijai yra didžiausia prekybos partnerė. J. Ardernas ankstesnėse kalbose dažnai susilaikydavo nuo tiesioginės Pekino kritikos.

Naujoji Zelandija pastarosiomis savaitėmis stengiasi rasti deramą poziciją Kinijos atžvilgiu, priversta teisintis sąjungininkėms iš „Penkių akių“ žvalgybos aljanso dėl savo sprendimų nesmerkti Pekino dėl kai kurių žmogaus teisių klausimų.

Naujosios Zelandijos užsienio reikalų ministrė Nanaia Mahuta praėjusį mėnesį sukėlė diplomatinį ažiotažą, užsiminusi apie savo nenorą išplėsti „Penkių akių“ vaidmenį, įtraukiant į jį poziciją dėl požiūrio žmogaus teisių klausimais suvienodinimą. Šio Naujosios Zelandijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Australijos ir Kanados aljanso ištakos kyla iš šalių bendradarbiavimo per Antrąjį pasaulinį karą.

Pirmadienį sakydama kalbą per forumą „China Business Summit“ Oklande, J. Ardern pareiškė, kad jos šalis Kinijai pareiškė esanti „smarkiai“ susirūpinusi dėl žmogaus teisių klausimų, tokių kaip Sindziango regione regione gyvenančių uigūrų bei Honkongo gyventojų padėtis.

„Čia niekam ne paslaptis, kad didėjant ir keičiantis Kinijos vaidmeniui pasaulyje, skirtumus tarp mūsų sistemų – taip pat šių sistemų nustatomų interesų ir vertybių – darosi vis sunkiau derinti“, – auditorijai sakė J. Ardern.

Oklando universiteto Kinijos studijų centro direktorius Stephenas Noakesas pareiškė, kad dar prieš keletą metų nebūtų tikėjęsis išgirsti tokios kalbos iš Naujosios Zelandijos. Pasak jo, kad kai kurie pareiškimai nuskambėjo lyg signalas „Penkioms akims“, kad Velingtonas nebesilaiko pernelyg minkštos pozicijos, nors ir yra ekonomiškai glaudžiai susijęs su Pekinu.

Anot S. Noakeso, kadangi Kinijos santykiai tiek su Australija, tiek su Kanada per pastaruosius kelerius metus taip sparčiai blogėjo, Velingtono ir Pekino draugiškesni ryšiai pradėjo ryškiai kontrastuoti.

Vis dėlto instituto direktorius pareiškė nemanąs, jog pasikeitimai Naujosios Zelandijos retorikoje neigiamai paveiks šalies prekybą su Kinija. Eksperto nuomone, Velingtonas dėl savo palyginti nuosaikios pozicijos ateityje galėtų tapti naudingu tarpininku „Penkių akių“ ryšiuose su Kinija.

Naujoji Zelandija susilaiko nuo uigūrų teisių pažeidimų įvardijimo genocidu, kaip juos jau apibūdina JAV ir dar kelios valstybės.

Velingtono kultūriniai ir ekonominiai ryšiai su Kinija yra ypač stiprūs tarp „Penkių akių“ sąjungininkų. 2008 metais Naujoji Zelandija tapo pirmąja iš išsivysčiusių šalių, pasirašiusia laisvosios prekybos susitarimą su Kinija. Tas paktas nulėmė Naujosios Zelandijos pieno miltelių ir kitų produktų eksporto staigią plėtrą. Kinija dabar perka iš šios šalies dvigubai daugiau produkcijos nei antroje pagal dydį Pekino užsienio rinkoje – Australijoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 03 12:58
Spausdinti