Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, rugsėjo 19 d.


NENUSLŪGSTANTI ĮTAMPA
J. Bidenas atkirto D. Trumpui: tai kvaila, tai gėdinga, tai pavojinga
IQ

Antradienį JAV prezidentas Joe Bidenas užsipuolė Donaldo Trumpo išsakytus komentarus dėl JAV atsitraukimo iš NATO ir pavadino juos „kvailais“, „gėdingais“ ir „pavojingais“.

Kalbėdamas po to, kai Senatas priėmė paramos paketą, į kurį taip pat įtraukta pagalba Izraeliui ir Taivanui, J. Bidenas paragino nenorinčius respublikonus priimti šį teisės aktą respublikonų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose.

IQ jau rašė apie antradienį JAV Senato patvirtintą 60 mlrd. dolerių finansavimą Ukrainai, bet Atstovų Rūmų pirmininkas nurodė, kad žemieji parlamento rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, šio įstatymo projekto nepriims.

„Pritarti šiam įstatymo projektui reiškia pasipriešinti Putinui, – respublikonus įspėjo J. Bidenas. – Priešinimasis jam – tai žaidimas Putinui į rankas.“

Tada J. Bidenas užsipuolė D. Trumpą dėl to, kad jis paskatino Atstovų Rūmų respublikonus atsisakyti paremti įstatymo projektą, ir dėl jo komentarų apie Rusiją ir NATO.

„Ar galite įsivaizduoti buvusį Jungtinių Valstijų prezidentą, kuris tai sako? Tai girdėjo visas pasaulis, – sakė jis. – Blogiausia tai, kad jis tai turi omenyje. Joks kitas prezidentas mūsų istorijoje nėra nusilenkęs Rusijos diktatoriui. Leiskite man tai pasakyti kuo aiškiau: niekada to nedarysiu.“

„Dėl Dievo meilės, tai kvaila, tai gėdinga, tai pavojinga. Tai neamerikietiška. Kai Amerika duoda savo žodį, jis kažką reiškia, todėl kai prisiimame įsipareigojimą, jo laikomės. O NATO yra šventas įsipareigojimas“, – pridūrė JAV prezidentas.

Tačiau, nepaisant prezidento raginimų ir sunkiai pasiektos sėkmės Senate, įstatymo projekto priėmimas Atstovų Rūmuose toli gražu nėra užtikrintas. Atstovų Rūmų pirmininkas, griežtai dešiniųjų respublikonų atstovas Mike’as Johnsonas iš esmės atmetė pagalbos paketą, nes jame nebuvo nuostatų dėl sienų apsaugos.

„Nacionalinio saugumo papildomo teisės akto įgaliojimai buvo apsaugoti pačios Amerikos sieną prieš siunčiant papildomą užsienio pagalbą po pasaulį, – sakė jis ir pridūrė: – Nesulaukę nė vieno sienos politikos pakeitimo iš Senato, Atstovų Rūmai ir toliau turės patys spręsti šiuos svarbius klausimus. Amerika nusipelno geresnio nei Senato status quo.“

Tačiau teisės aktais sprendžiamos krizės neapsiriboja vien tik pasieniu, Ukraina ir Rusija arba tik respublikonais.

J. Bidenas taip pat pabrėžė Senato priimto paketo dalį, kuria, pasak jo, „Izraeliui suteikiama tai, ko reikia jo žmonėms apsaugoti nuo tokių teroristinių grupuočių kaip „Hamas“, „Hezbollah“ ir kitų, taip pat bus suteikta gyvybiškai svarbi humanitarinė pagalba Palestinos žmonėms, kuriems desperatiškai reikia maisto, vandens ir pastogės. Jiems reikia pagalbos.“

Tai buvo žinia paties J. Bideno partijai: trys senatoriai (du demokratai ir su demokratais susijęs Bernie Sandersas) taip pat balsavo prieš įstatymo projektą, motyvuodami tuo, kad J. Bidenas tvirtai remia Izraelio karinius smūgius palestiniečių teritorijose.

2024 02 14 09:45
Spausdinti