Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas atsisakė kandidatūros JAV prezidento rinkimuose išreiškė pritarimą K. Harris kandidatūrai
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bidenas.

Sekmadienį JAV prezidentas Joe Bidenas priėmė sprendimą atsisakyti demokratų kandidatūros ir pasitraukti iš JAV prezidento rinkimų, vyksiančių šį lapkritį, ir išreiškė pritarimą viceprezidentės Kamalos Harris kandidatūrai.

„Buvo nepaprasta gyvenimo garbė tarnauti jūsų prezidentu, – rašoma prezidento pareiškime. – Ir nors ketinau siekti perrinkimo, tikiu, kad geriausiai mano partijos ir šalies interesus atitinka mano pasitraukimas ir susitelkimas tik į mano vaidmens kaip prezidento išpildymą iki šios kadencijos pabaigos.“

Prezidentas pranešime teigė daugiau informacijos suteiksiantis per ateinančią savaitę.

Šis sprendimas priimtas pastarosiomis savaitėmis 81-erių J. Bidenui sulaukiant vis daugiau kritikos tarp Demokratų partijos atstovų ir senatorių Kongrese bei kitų partijos rėmėjų. Abejonių dėl savo sveikatos ir stabilumo prezidentas sulaukė po birželio 27 d. vykusių CNN rengtų prezidentinių debatų, tačiau J. Bideno komandos pastangos išsklaidyti nerimą organizuojant daugiau iš anksto įrašytų interviu televizijai ir radijui, rodantis kampanijos mitinguose ir net rengiant spaudos konferenciją uždarant NATO viršūnių susitikimą su gyvais žurnalistų klausimais.

Ketvirtadienį Baltieji Rūmai taip pat pranešė, kad J. Bidenas užsikrėtė COVID-19, tačiau teigė, kad prezidentas laikosi gerai.

„Šiandien tikiu tuo, kuo tikėjau visada – kad nėra nieko, ko amerikiečiai negalėtų padaryti, kai tą darome kartu. Mes tik turime prisiminti, kad esame Jungtinės Amerikos Valstijos“, – rašė JAV prezidentas.

Atskiru pranešimu J. Bidenas išreiškė pritarimą viceprezidentės K. Harris kandidatūrai. „Pats pirmasis mano, kaip partijos kandidato, sprendimas 2020 m. buvo pasirinkti Kamalą Harris savo viceprezidente. Tai buvo geriausias mano priimtas sprendimas, – rašo prezidentas. – Šiandien aš noriu pasiūlyti visišką paramą ir pritarimą Kamalai tapti kandidate šiemet. Demokratai, atėjo laikas susivienyti ir įveikti [Donaldą – red. past.] Trumpą. Padarykime tai.“

Paskutinių apklausų rezultatai demokratams siuntė nemalonias žinutes. JAV dienraščio „The New York Times“ duomenimis, pagal neseniai rengtų apklausų vidurkį Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas J. Bideną lenkė trimis procentais (47/44 proc.), jei balsalapyje būtų įrašytas ir nepriklausomas kandidatas Robertas F. Kennedy Jaunesnysis – keturiais procentais (D. Trumpas – 43, J. Bidenas – 39 proc., R. F. Kennedy – 9 proc.). Agentūros „FiveThirtyEight“ skaičiavimai panašūs – apklausų vidurkiai D. Trumpui liepos 18 d. duoda 43,2, J. Bidenui – 40,1, R. F. Kennedy – 9 proc.

JAV žiniasklaidos kanalo „CBS News“ ir agentūros „YouGov“ liepos 16-18 d. atlikta apklausa rodė, kad D. Trumpas laimėtų prieš J. Bideną penkiais (52/47 proc.), o prieš K. Harris – trimis procentais (51/48 proc.).

2024 07 21 21:11
Spausdinti