Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV IR ES
J. Bidenas deklaruoja siekį pataisyti smarkiai pašlijusius transatlantinius ryšius
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pasikalbėjo telefonu su Europos Sąjungos institucijų ir NATO vadovais, o šie jo iniciatyva įvykę pokalbiai liudija demokrato pastangas pataisyti smarkiai pašlijusius transatlantinius ryšius.

J. Bidenas „pabrėžė savo įsipareigojimą gilinti ir atgaivinti JAV ir ES ryšius“, rašoma jo biuro pranešime, išplatintame po išrinktojo prezidento pokalbio telefonu su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen.

Anot pranešimo, pokalbio metu J. Bidenas išreiškė viltį, kad abi pusės „bendradarbiaus spręsdamos bendrus iššūkius“. Jo pozicija smarkiai skiriasi nuo kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo, kuris yra pavadinęs ES „priešininke“ ir kaltinęs ją kenkiant JAV prekybai.

Po pokalbio U. von der Leyen neslėpė optimizmo, atspindinčio daugelyje Europos sostinių juntamą viltį dėl būsimų geresnių santykių po konfliktų ir įtampos temdytų ketverių D. Trumpo prezidentavimo metų.

„Puiku pasikalbėti su išrinktuoju prezidentu Joe Bidenu, – parašė Europos Komisijos pirmininkė socialiniame tinkle „Twitter“. – Tai nauja ES ir JAV pasaulinės partnerystės pradžia... dirbdami drauge galime formuoti pasaulinę darbotvarkę, grindžiamą bendradarbiavimu, daugiašališkumu, solidarumu ir bendromis vertybėmis.“

„Atkurkime stiprų ES ir JAV aljansą“, – tviteryje parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis po pokalbio su J. Bidenu, kurį pakvietė „į specialų susitikimą Briuselyje ateinančiais metais“ su 27 Bendrijos valstybių vyriausybių vadovais.

J. Bidenas jau anksčiau asmeniškai pasikalbėjo su kai kurių Europos šalių lyderiais, tarp jų Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu. Jie pasveikino J. Bideną su pergale lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose, nepaisant D. Trumpo atsisakymo pripažinti pralaimėjimą.

Europos diplomatai nekantrauja pamatyti, kokią poziciją J. Bidenas užims „Brexito“ klausimu, taip pat – kam skirs daugiau dėmesio: JAV ir ES ryšiams ar vadinamiesiems „ypatingiems santykiams“ su Britanija.

Tiek J. Bidenas, tiek jo kandidatas į valstybės sekretoriaus postą Antony Blinkenas kritikavo „Brexitą“ ir reiškė susirūpinimą dėl jo poveikio taikai padalytoje Airijos saloje.

Ch. Michelis sakė padėkojęs J. Bidenui už jo poziciją, kad Britanija turi visiškai įgyvendinti išstojimo iš ES sutartį, kurią pernai pasirašė su Bendrija.

J. Bidenas taip pat pasikalbėjo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, kurį patikino dėl „ilgalaikio Jungtinių Valstijų įsipareigojimo NATO, taip pat kertiniam kolektyvinės gynybos principui, įtvirtintam [Šiaurės Atlanto sutarties] 5-ajame straipsnyje“.

Penktasis straipsnis dėl kolektyvinės gynybos skelbia, kad vienos ar kelių NATO valstybių narių užpuolimas bus laikomas visų Aljanso narių užpuolimu. D. Trumpas anksčiau yra viešai išsakęs abejonių dėl šio principo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 24 12:04
Spausdinti