Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas ėmėsi vieno svarbiausių rinkimų klausimų – imigracijos kontrolės papildyta
IQ
Scanpix
Iki JAV sienos keliaujantys žmonės Meksike.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pristatė naują potvarkį, kuriuo sieks apriboti prieglobsčio suteikimą šalyje. Imigracija yra vienas svarbiausių klausimų aršioje J. Bideno ir Respublikonų partijos kandidato Donaldo Trumpo kovoje dėl prezidento posto, ir kol kas šioje srityje, amerikiečių vertinimu, į priekį yra išsiveržęs D. Trumpas.

J. Bideno pristatytas potvarkis, kol kas griežčiausias per visą istoriją priimtas demokrato, apima ribojimus prašant prieglobsčio, kas nėra laikoma nelegalia migracija, tačiau didžioji dalis jų prašo sieną kirtę nelegaliai, o ne per pasienio punktus. „Prezidentas J. Bidenas mano, kad turime apsaugoti savo sieną. Todėl šiandien jis paskelbė apie vykdomuosius veiksmus, kuriais siekiama uždrausti migrantams, neteisėtai kertantiems mūsų pietinę sieną, gauti prieglobstį“, – rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Konkretūs veiksmai įsigaliotų, jei septynias dienas iš eilės kasdien būtų viršijamas 2,5 tūkst. sieną kertančiųjų skaičius iš eilės (jis viršijamas jau dabar), ir siena būtų vėl atidaroma, jei skaičius nukristų iki žemiau nei 1,5 tūkst. per dieną taip pat septynias dienas iš eilės, tačiau ne iš karto, o dar praėjus dviem savaitėms. Išimtys taikomos nelydimiems nepilnamečiams ir tiems, kurie gali įrodyti esantys persekiojami savo valstybėje. Nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos šį potvarkį ketina skųsti teismuose.

„Imigracijos pareigūnams bus lengviau išsiųsti asmenis, neturinčius teisėto pagrindo likti šalyje, ir sumažinti naštą mūsų pasienio patruliams“, – teigiama Baltųjų rūmų pranešime. Kitaip tariant, pasienyje būtų galima apgręžti visus, neturinčius iš anksto patvirtinto leidimo patekti į JAV teritoriją, o mėginančius patekti būtų galima teisti ir penkeriems metams atimti teisę patekti į JAV.

„Šiandien atėjau atlikti to, ką respublikonai Kongrese atsisakė padaryti, – priimti reikalingus žingsnius apsaugoti mūsų sienai, – Baltuosiuose rūmuose antradienį kalbėjo J. Bidenas ir dar kartą pažėrė kritikos prieš porą mėnesių JAV Kongrese respublikonų atmestą imigracijos paketą įsikišus D. Trumpui. – Šiandien apeinu respublikonus ir pasinaudoju vykdomąja galia kaip prezidentas daryti tai, ką galiu, pats. Tiesą sakant, mieliau šį klausimą spręsčiau per abiejų partijų priimtą įstatymą, (...) bet respublikonai man nepaliko kitos išeities.“

Jis taip pat pabrėžė, kad, skirtingai nei D. Trumpas, šią problemą jo administracija ketina spręsti bendradarbiaudama, o ne pykdamasi su Meksika, kurioje praėjusį savaitgalį buvo išrinkta nauja prezidentė Claudia Sheinbaum.

„Tikiu, kad imigracija visada buvo JAV gelbėjimo valtis, esame nuolat atnaujinami čia atvykstančių žmonių ir talentų srauto. Laisvės statula nėra JAV istorijos reliktas, o atspindi tai, kas yra JAV, – kalbėjo prezidentas. – Tad niekada nedemonizuosiu imigrantų, nesakysiu, kad jie teršia mūsų šalies kraują, ir niekada neatskirsiu vaikų nuo jų tėvų.“ Tačiau tam, kad JAV galėtų saugiai priimti imigrantus, reikia sutvarkyti pasienyje kylančias problemas ir sistemą.

Dar žiemą pietinę JAV sieną kertančiųjų skaičius buvo gerokai išaugęs – vien pernai gruodį per vieną savaitę JAV sulaukė 70 tūkst. sieną kirtusių asmenų, o „AP News“ skaičiavimais, paskutinį kartą 1,5 tūkst. žmonių per dieną sieną kirto 2020 m. JAV nelegalią imigraciją kaip vieną labiausiai neraminančių dalykų „Gallup“ kovo mėnesį rengtoje apklausoje pasirinko 48 proc. respondentų, ir šis skaičius kasmet auga nuo 2020 m. (32 proc.). Balandžio pabaigoje „Gallup“ apklausoje daugiausia – 27 proc. – amerikiečių laikė nelegalią imigraciją svarbiausia JAV problema.

Kaip teigia Baltieji rūmai, prezidentas J. Bidenas nuo pat pirmųjų dienų Ovaliajame kabinete siekė gerinti padėtį prie pietinės JAV sienos, tačiau amerikiečiai sprendžiant kovą su nelegalia imigracija labiau pasitiki D. Trumpu. Ankstesnėje savo prezidento kadencijoje jis ėmėsi kur kas griežtesnių taktikų – nuo apribojimų prašantiems prieglobsčio iki nelegaliai sieną kirtusių vaikų atskyrimo nuo tėvų. „Amerikiečiai remia beveik visus veiksmus, kurie sustabdytų nelegaliai į JAV atvykstančius žmones“, – „Gallup“ rašė Prinstono universiteto vyresnysis mokslininkas Frankas Newportas. 51 proc. apklaustųjų „Axios Vibes“ ir „The Harris Poll“ apklausoje nurodė, kad paremtų masines nelegalių imigrantų deportacijas.

2024 06 04 20:20
Spausdinti