Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas: ginti demokratiją yra svarbiau nei bet kokios pareigos
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Bideno kreipimasis į tautą.

Trečiadienio vakarą JAV prezidentas Joe Bidenas pirmą kartą viešai kreipėsi į amerikiečius iš Ovaliojo kabineto po to, kai sekmadienį atsisakė kandidatūros lapkričio mėnesį laukiančiuose prezidento rinkimuose. „Aš gerbiu šį kabinetą, bet savo šalį myliu labiau, – kalbėjo prezidentas. – Tarnauti jūsų prezidentu buvo mano gyvenimo garbė, bet ginti demokratiją, kuri dabar kabo ant plauko, yra svarbiau nei bet kokios pareigos.“

Tačiau šįvakar paaiškinti savo pasitraukimo priežastis nebuvo vienintelė J. Bideno užduotis. Jam taip pat reikia ir įtikinti amerikiečius, kad jis gali ir toliau likti prezidentu iki rinkimų – tokius kaltinimus jam atsisakius kandidatūros metė Respublikonų partija su buvusiu prezidentu Donaldu Trumpu ir Atstovų Rūmų pirmininku Mike'u Johnsonu priešakyje. D. Trumpo paskirtas galimas viceprezidentas J. D. Vance'as atvirai siūlė panaudoti 25-ąją Konstitucijos pataisą, pagal kurią prezidentą galima pašalinti iš posto, jei jo sveikata nebeleidžia eiti pareigų.

Stebint tiesioginę vaizdo transliaciją buvo akivaizdu, kad prezidentas skaito iš anksto parengtą tekstą, tačiau kelis kartus kluptelėjo.

Prezidentas tvirtino – niekas negali stoti prieš demokratijos išsaugojimą, net ir asmeninės ambicijos. „Tad nusprendžiau, kad geriausias būdas judėti tolyn – perleisti deglą naujai kartai. Tai geriausias būdas suvienyti mūsų tautą, – kalbėjo J. Bidenas. – Yra vieta ir laikas ilgai viešojo gyvenimo patirčiai ir metams, tačiau taip pat yra vieta ir laikas naujiems balsams, šviežiems balsams, taip, jaunesniems balsams, ir tas laikas yra dabar.“

Pagrindine Demokratų partijos kandidate laikomą viceprezidentę Kamalą Harris J. Bidenas pavadino „patyrusia, tvirta ir galinčia“, „nuostabia partnere man ir valstybės lydere“. Iš J. Bideno kalbos sklido vienybės ir telkimosi žinutės – apie Respublikonų partiją arba D. Trumpą nebuvo nė užuominos.

Pats respublikonų kandidatas nepraleido progos įgelti prezidentui. „Paliegusio Joe Bideno Ovaliojo kabineto kalba buvo vargiai suprantama, ir toookia prasta!“ – rašė jis savo socialiniame tinkle „Truth Social“.

2024 07 25 03:36
Spausdinti