Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


JIE PASIRINKO RUSIJĄ
J. Bidenas „iš naujo įvertins“ JAV santykius su Saudo Arabija
BNS
Scanpix
Joe Bidenas ir Mohammedas bin Salmanas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketina „iš naujo įvertinti“ JAV santykius su Rijadu, antradienį pranešė Baltieji rūmai, Saudo Arabijos vadovaujamai Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) pasirinkus palaikyti Rusiją ir sumažinti naftos gavybą.

Trylika OPEC narių ir 10 jų sąjungininkių, vadovaujamų Maskvos (vadinamoji OPEC+ grupė), praėjusią savaitę supykdė Baltuosius rūmus priimdami sprendimą nuo lapkričio sumažinti naftos gavybą 2 mln. barelių per dieną, sustiprindami baimę dėl naftos kainų augimo.

„Manau, kad prezidentas labai aiškiai pasakė, jog tai yra santykiai, kuriuos turime ir toliau vertinti iš naujo, kad turime būti pasirengę tai padaryti“, – transliuotojui CNN kalbėjo JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

„Žinoma, atsižvelgiant į OPEC sprendimą, manau, kad apie tai galvojama“, – pridūrė jis.

Minėtas OPEC+ sprendimas plačiai įvertintas kaip diplomatinis antausis, nes J. Bidenas dar liepos mėnesį lankėsi Saudo Arabijoje ir susitiko su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu, nepaisydamas to, kad po žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo pažadėjo izoliuoti karalystę tarptautinėje arenoje.

Be to, sprendimas priimtas sudėtingu momentu J. Bideno Demokratų partijai, nes lapkritį jos laukia kadencijos vidurio rinkimai, o kylančios vartotojų kainos suteikia platformą gausiai kritikai iš respublikonų pusės.

Saudo Arabija gynė planuojamus naftos gavybos mažinimus sakydama, kad OPEC+ prioritetas yra „išlaikyti tvarią naftos rinką“.

Antradienį Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas kanalui „Al-Arabiya“ sakė, kad šis žingsnis „yra grynai ekonominis ir [organizacijos] valstybės narės jį patvirtino vienbalsiai“.

„OPEC+ narės elgėsi atsakingai ir priėmė atitinkamą sprendimą“, – kalbėjo jis.

J. Kirby pridūrė, kad J. Bidenas yra „pasirengęs dirbti su Kongresu, kad apsvarstytų, kaip santykiai [su Saudo Arabija] turėtų atrodyti ateityje“, nors paaiškino, kad oficialios diskusijos dar neprasidėjo.

Prezidentas komentarus išsakė kitą dieną po to, kai Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, senatorius Bobas Menendezas paragino Vašingtoną nutraukti bet kokį bendradarbiavimą su Rijadu.

Pasak B. Menendezo, Saudo Arabija nusprendė „palaikyti“ Rusijos karą Ukrainoje tokiu žingsniu, kurį jis pasmerkė kaip nuolaidą Maskvai ir kuris pakenks pasaulinei ekonomikai.

„Jie pasirinko Rusiją“

„Jungtinės Valstijos turi nedelsdamos įšaldyti visus mūsų bendradarbiavimo su Saudo Arabija aspektus, įskaitant bet kokius ginklų pardavimus bei bendradarbiavimą saugumo srityje, išskyrus tai, kas absoliučiai būtina siekiant apginti JAV personalą ir interesus“, – kalbėjo B. Menendezas.

„Kaip Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, neuždegsiu žalios šviesos bendradarbiavimui su Rijadu tol, kol karalystė iš naujo neįvertins savo pozicijos karo Ukrainoje atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Jungtinių Valstijų ir Saudo Arabijos partnerystė užsimezgė po Antrojo pasaulinio karo, kuomet Rijadas užsitikrino karinę apsaugą mainais už naftą.

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto (angl. Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI) duomenimis, vėliau krizių apimtus santykius atgaivino J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas kurio kadencijos metu Rijadui teko ketvirtadalis JAV ginklų eksporto.

Tęsdamas suartėjimą, J. Bideno vyriausybės Valstybės departamentas rugpjūtį paskelbė, kad Saudo Arabija nusipirks 300 oro gynybos sistemų „Patriot MIM-104E“.

Šalių santykiai yra „strateginiai“ ir „padidino Artimųjų Rytų saugumą ir stabilumą“, sakoma antradienį Saudo Arabijos ambasados ​​Vašingtone paskelbtame pareiškime.

Dvišalis karinis bendradarbiavimas „tarnauja abiejų šalių interesams“, sakoma jame, perfrazuojant princo F. bin Farhano komentarus „Al Arabiya“.

Saudo Arabija pastaruoju metu susidūrė su Jemeno husių sukilėlių, gaunančių Irano įrangos ir technologijų, grasinimais raketų smūgiais.

J. Bidenas praėjusią savaitę pareiškė, kad ieškos alternatyvų, kaip užkirsti kelią benzino kainų kilimui.

Tai galėtų apimti tolesnį JAV strateginio naftos rezervo naudojimą, potencialiai padidinant gavybą namuose, taip pat drastiškesnes priemones, įskaitant eksporto apribojimus.

B. Menendezo raginimą sustabdyti ginklų pardavimą palaikė keli kolegos demokratai įstatymų leidėjai, įskaitant Konektikuto senatorių Chrisą Murphy, kuris teigė CNN, kad Vašingtonas per ilgai leido Rijadui užsiimti neteisėtu elgesiu.

„Metų metus žiūrėjome pro pirštus, kaip Saudo Arabija kapojo žurnalistus, vykdė masines politines represijas, tik dėl vienos priežasties – norėjome būti tikri, kad kai susidarys labai rimta padėtis, kai kils pasaulinė krizė, Saudo Arabija pasirinks mus, o ne Rusiją“, – sakė jis.

„Na, jie to nepadarė. Jie pasirinko Rusiją“, – pažymėjo Ch. Murphy.

2022 10 12 15:41
Spausdinti