Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KAPITOLIJAUS ŠTURMO METINĖS
J. Bidenas: JAV negali leisti, kad politinis smurtas taptų priimtinu dalyku
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas savo kalboje, skirtoje paminėti pirmąsias Kapitolijaus šturmo metines, ketina pasakyti, kad Jungtinės Valstijos negali leisti, kad politinis smurtas taptų priimtinu dalyku.

Kalbėdamas Kapitolijaus Skulptūrų salėje, kurioje prieš metus siautėjo smurtas, rinkimus pralaimėjusio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų miniai mėginant neleisti įstatymų leidėjams patvirtinti J. Bideno pergalės, valstybės vadovas perspės, kad Amerikos laukia tamsi ateitis, jeigu ji nesiims ginti demokratijos procesų.

„Ar būsime šalis, kuri politinį smurtą priims kaip normą?“ – ketvirtadienio kalboje paklaus J. Bidenas, rodo žurnalistams pateiktos ištraukos.

„Ar būsime ta šalis, kurioje partiniams rinkimų pareigūnams leisime sugriauti teisėtai išreikštą žmonių valią?“ – tęs jis. – Negalime leisti sau būti tokia šalimi.“

J. Bidenas taip pat ragins amerikiečius „pripažinti tiesą“ ir negyventi „melo šešėlyje“.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki sakė, kad J. Bidenas kalbės apie D. Trumpo „melą“ skleidžiant sąmokslo teoriją, kad jis buvo 2020 metų prezidento rinkimų tikrasis laimėtojas. Prezidentas taip pat pasidalys prisiminimais apie savo „siaubą“, patirtą per praeitų metų sausio 6-osios įvykius.

„Jis sausio 6-ąją vertina kaip tragišką kulminaciją, ką visi tie ketveri metai vadovaujant prezidentui Trumpui padarė mūsų šaliai“, – sakė J. Psaki.

Renginys Kapitolijuje, per kurį taip pat pasisakys viceprezidentė Kamala Harris, prasidės 9 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, o popiet vyks gedulingo pamaldos.

Riaušės pareikalavo penkių žmonių gyvybių, nukentėjo dešimtys policijos pareigūnų.

Praėjus metams po šių įvykių išlieka itin gilus susiskaldymas, o daugelis aukšto rango respublikonų minėjime nedalyvaus.

Senato mažumos lyderis Mitchas McConnellas vadovaus delegacijai, dalyvausiančiai vieno neseniai mirusio senatoriaus laidotuvėse Atlantos mieste Džordžijoje, už beveik 1 000 km nuo Vašingtono.

Pats D. Trumpas, ketinęs ketvirtadienį surengti spaudos konferenciją Floridoje ir atkreipti dėmesį į save, paskelbė pranešimą, kuriuo planuojamos ceremonijos tėra demokratų „susirinkimas... skirtas pakurstyti susiskaldymo, kuri JIE sukūrė, liepsnas“.

J. Bidenas smogs D. Trumpui

79 metų J. Bidenas į valdžią atėjo žadėdamas sugrąžinti į Vašingtoną seno sukirpimo padorumą ir ramybę. Vis dėlto šie lūkesčiai vargu ar išsipildė, o ketvirtadienį prezidentas nusiteikęs atsakyti pats pereidamas į puolimą.

Iki šiol J. Bidenas dažniausiai ignoruodavo D. Trumpą, nors respublikonas tęsia beprecedentę kampaniją diskredituoti 2020 metų rinkimus ir tebetvirtina juos laimėjęs.

Akivaizdu, kad prezidentas demokratas dabar ketina keisti taktiką.

„Galiu tikėtis, kad prezidentas Bidenas išdėstys to, kas įvyko Kapitolijuje, svarbą ir ypatingą prezidento Trumpo atsakomybę už chaosą ir kraujo praliejimą“, – sakė J. Psak.

Ketvirtadienį sakydamas kalbą tiems įvykiams atminti J. Bidenas „tvirtai atmes buvusio prezidento skleidžiamą melą ir mėginimą suklaidinti Amerikos žmones ir savo paties rėmėjus“.

Paklaustas, ar J. Bidenas savo kalboje konkrečiai paminės D. Trumpo vardą, J. Psaki atsakė: „Manau, žmonės žinos, apie ką jis kalba.“

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 06 14:42
Spausdinti