Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PARAMA UKRAINAI
J. Bidenas: JAV siųs Ukrainai pažangių raketų sistemų
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį patvirtino, jog Vašingtonas siųs Ukrainai daugiau pažangių raketų sistemų, galinčių smogti Rusijos invazinių pajėgų „svarbiausiems taikiniams“.

„Tieksime ukrainiečiams daugiau pažangių raketų sistemų ir ginkluotės, suteiksiančių jiems galimybes tiksliau smogti svarbiausiems taikiniams mūšio lauke Ukrainoje“, – laikraštyje „The New York Times“ rašė J. Bidenas.

Vienas JAV pareigūnas reporteriams sakė, kad bus siunčiamos mobilios raketų sistemos HIMARS.

HIMARS – tikslaus nutaikymo ir tolimesnio nuotolio, nei šiuo metu ukrainiečių turimų ginklų, sistemos – reiškia svarbų pagerinimą ukrainiečiams kovojant su rusų artilerija Ukrainos rytuose.

HIMARS raketos „sudarys sąlygas ukrainiečiams tiksliau ir iš didesnio atstumo Ukrainos teritorijoje smogti taikiniams mūšio lauke ir padės jiems atremti Rusiją“, sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

„Šiomis sistemomis ukrainiečiai naudosis atremdami Rusijos puolimus Ukrainos teritorijoje, bet jos nebus naudojamos prieš Rusijos [teritoriją]", – sakė jis.

HIMARS yra svarbiausias dalykas trečiadienį pristatomame 700 mln. dolerių (653,4 mln. eurų) vertės pakete, taip pat apimančiame oro erdvės stebėjimo radiolokatorius, daugiau artimojo nuotolio prieštankinių raketų „Javelin“, daugiau artilerijos šaudmenų, sraigtasparnius, transporto priemones ir atsargines dalis, nurodė minimas pareigūnas.

Nors jau kelias dienas buvo spėliojama, kad bus tiekiamos Ukrainos kariuomenės ne kartą prašytos HIMARS, antradienio pranešimai taip pat parodė, kad JAV bando padėti Kyjivui tuo pačiu siekdamos neatrodyti kaip tiesiogiai kariaujanti šalis.

Dėl tos priežasties Ukraina negaus HIMARS raketų, galinčių nuskrieti 300 kilometrų. Ši raketų versija nebus tiekiama, kad ukrainiečiai jos nepanaudotų prieš taikinius toli Rusijos teritorijoje.

Vietoje to ukrainiečiai gaus iki maždaug 80 km nuskriejančių raketų, bet jų nuotolis vis tiek yra reikšmingai didesnis už dabartinius Ukrainos kariuomenės pajėgumus, sakė minimas amerikiečių pareigūnas. Tai reiškia, kad ukrainiečių pajėgos galės iš palyginti saugaus atstumo raketomis smogti rusų pozicijoms.

„Ukrainiečiai patikino, kad nenaudos šių sistemų prieš Rusijos teritoriją“, – pabrėžė pareigūnas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 01 09:22
Spausdinti