Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PARAMA UKRAINAI
J. Bidenas: JAV suteiks Ukrainai dar beveik 3 mlrd. dolerių vertės karinės pagalbos paketą
BNS
Twitter
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė, kad jo šalis suteiks dar beveik 3 mlrd. dolerių vertės karinę pagalbą Ukrainai, mininčiai savo Nepriklausomybės dieną ir Rusijos invazijos pradžios šešių mėnesių sukaktį.

„Didžiuojuosi, kad galiu paskelbti iki šio didžiausią saugumo paramos dalį: apytikriai 2,98 mlrd. dolerių (2,99 mlrd. eurų) [vertės] ginkluotė ir įranga bus perduota pagal Saugumo pagalbos Ukrainai iniciatyvą“, – sakoma J. Bideno pranešime.

„Tai leis Ukrainai gauti oro erdvės gynybos sistemų, artilerijos sistemų ir šaudmenų, sistemų prieš bepilotes aviacijos priemones ir radarų, turinčių užtikrinti, kad ji galės apsiginti ilguoju laikotarpiu“, – pridūrė prezidentas.

Šios lėšos gali būti naudojamos betarpiškoms karo išlaidoms padengti, įskaitant atsargų ir ginklų pirkimus. Saugumo pagalbos Ukrainai iniciatyva yra atskira priemonė, nesusijusi su prezidento atsargų paėmimo įgaliojimais (Presidential Drawdown Authority, PDA), leidžiančiais J. Bidenui įsakyti perduoti Ukrainai ginkluotės ir šaudmenų iš esamų JAV kariuomenės atsargų.

Penktadienį Pentagonas paskelbė naujausią paketą pagal PDA programą – Ukrainai bus perduota 775 mln. dolerių (777 mln. eurų) vertės įvairių raketų, artilerijos ir prieštankinių ginklų bei šaudmenų, taip pat šarvuotų išminavimo mašinų.

J. Bidenas taip pat gyrė Ukrainos ištvermę priešinantis vasario 24 dieną Rusijos pradėtai karinei invazijai.

„Šeši mėnesiai nepaliaujamų atakų tiks sustiprino ukrainiečių didžiavimąsi savimi, savo šalimi ir 31-eriais nepriklausomybės metais“, – sakė jis.

„Šiandien ir kiekvieną dieną esame su Ukrainos žmonėmis“, – pridūrė J. Bidenas.

2022 08 24 15:29
Spausdinti