Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas laimėjo dėl koronaviruso atidėtus pirminius rinkimus Ohajuje
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Joe Bidenas antradienį laimėjo Demokratų partijos prezidento rinkimų kampanijos pirminius rinkimus Ohajuje, tapusius pirmuoju rimtu balsavimo paštu per pandemiją išbandymu ir pamoka kitoms valstijoms, kaip organizuoti vieną kertinių demokratinės valdymo sistemos procesų per sveikatos krizę.

Gauta pranešimų apie tam tikrus nesklandumus, tačiau didesnio masto sutrikimų išvengta – skirtingai nei Viskonsine, kur anksčiau šį mėnesį rinkėjams, nepaisant rekomendacijų dėl socialinio atstumo, teko užsidėjus kaukes lūkuriuoti eilėse prie balsadėžių, kad atiduotų savo balsą pirminiuose rinkimuose.   

Bendras rinkėjų aktyvumas buvo netikėtai didelis, sakė Ohajo valstijos sekretorius Frankas LaRose'as. Nors jo biuras pranešė, kad nuo šeštadienio vidurdienio savo balsus atidavė apie 1,5 mln. rinkėjų – gerokai mažiau, palyginti su 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos pirminiais rinkimais šioje valstijoje, kai savo balsus atidavė 3,2 mln. rinkėjų, F. LaRose'as sakė, kad kai kurios didesnės apygardos antradienį dar gavo dešimtis tūkstančių balsalapių.    

„Viskas geriau nei gerai. Viskas praėjo puikiai“, – sakė jis. Pirminiai rinkimai Ohajuje turėjo vykti kovo 17 dieną, tačiau likus kelioms valandoms iki balsavimo apylinkių atsidarymo buvo nukelti. Valstijos gubernatorius respublikonas Mike'as DeWine'as pareiškė, kad dėl koronaviruso susidarius ekstremaliajai situacijai, jis rekomenduoja iki birželio 2 dienos nerengti pirminių rinkimų.

Po virtinės teisinių skundų valstijos pareigūnai perkėlė pirminius rinkimus į šią savaitę, tačiau nusprendė balsavimą organizuoti paštu, nes Ohajuje tebegalioja karantinas.      

Buvusi JAV valstybės sekretorė, prezidento Billo Clintono žmona Hillary Clinton antradienį oficialiais paskelbė palaikanti buvusio viceprezidento demokrato J. Bidenokandidatūrą į šalies prezidentus.

„Labai džiaugiuosi, kad dalyvauju jūsų kampanijoje ne tik norėdama palaikyti (Bideno kandidatūrą – red.), bet ir tam, kad atsakyti į daugelį klausimų per artėjančius prezidento rinkimus“, – pabrėžė H. Clinton. J. Bidenas palaikymą jau užsitikrino dvi JAV prezidento kadencijas buvusio demokrato Baracko Obamos, senatariaus demokrato Bernie Sanderso ir Elizabeth Warren, taip pat JAV Kongreso pirmininkės Nancy Pelosi.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 29 09:48
Spausdinti