Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas perspėjo apie „ekstremisto“ D. Trumpo keliamą grėsmę JAV demokratijai
ELTA
X
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį asmeniškai užsipuolė „ekstremistą“ Donaldą Trumpą, apkaltinęs galimą savo varžovą per rinkimus 2024 m. sąmokslu sugriauti JAV konstituciją, jei kitais metais laimėtų ir grįžtų į valdžią.

Savo kalboje Arizonos valstijoje demokratas sakė, kad respublikonų favoritas D.Trumpas puoselėja „troškimą atkeršyti“, ir paragino amerikiečius ginti demokratiją, kol dar nevėlu.

Kalba buvo pasakyta Atstovų Rūmų respublikonams pradėjus klausymus dėl 80 metų prezidento apkaltos remiantis neįrodytais kaltinimais, kad jis melavo apie savo sūnaus Hunterio verslo sandorius.

„Visi turime atminti: demokratijos miršta ne po šūvių, jos gali mirti, kai žmonės tyli, kai nesugeba apginti demokratijos ar pasmerkti grėsmių demokratijai“, – sakė J. Bidenas.

Šioje kalboje J. Bidenas, daugelį mėnesių vengęs tiesiogiai komentuoti baudžiamuosius kaltinimus savo dešiniųjų pažiūrų pirmtakui populistui, galiausiai parodė esąs pasirengęs atkakliai kovai.

J. Bidenas stengėsi parodyti, kad nesikiša į bylas, iškeltas D. Trumpui dėl pastangų panaikinti rinkimų, kuriuos jis 2020 m. pralaimėjo, pasibaigusių jo šalininkų minios įsiveržimu į Kapitolijaus rūmus 2021 m. sausio 6 d., rezultatus. Tačiau Arizonoje J. Bidenas žengė neįprastą žingsnį, tiesiogiai apkaltinęs D. Trumpą ir jo sekėjus laisvos spaudos ir įstatymo viršenybės puolimu ir ketinimais išardyti JAV institucijas, jei laimėtų antrąją kadenciją.

„Siekis atkeršyti“

„D. Trumpas sako, kad konstitucija jam suteikė „teisę daryti ką nori“, – kalbėjo J. Bidenas, turėdamas omenyje D. Trumpo pareiškimus, kaip jis supranta prezidento galias.

„Nesu girdėjęs, kad prezidentas net juokais taip sakytų – vadovaudamasis ne konstitucija, tarnyste amerikiečiams ir padorumu, o kerštu ir siekiu atkeršyti“.

J. Bidenas perspėjo, kad „Amerikoje vyksta pavojingi dalykai“ ir kad Respublikonų partija „apimta ir įbauginta“ D. Trumpo šūkiu „Padaryk Ameriką vėl didžią“ besivadovaujančio sparno. Jis kritikavo respublikonus, kad nepasisakė, kai neseniai D. Trumpas apkaltino aukščiausią Amerikos karininką išdavyste, ir priekaištavo D. Trumpo sąjungininkams savaitgalį pastūmėjus Jungtines Amerikos Valstijas vyriausybės uždarymo link.

Politinį susiskaldymą, kurį savo kalboje minėjo J. Bidenas, pabrėžia ir respublikonų tyrimas dėl apkaltos, posėdžiai Vašingtone prasidėjo prieš pat jam pasisakant. Respublikonai kaltina J. Bideną, kad būdamas Baracko Obamos viceprezidentas jis pasinaudojo pareigomis ir padėjo savo jaunesniajam sūnui Hunteriui sudaryti pelningus verslo sandorius užsienyje bei asmeniškai turėjus naudos.

Demokratai šiuos klausymus vertina kaip triuką, tačiau tai didina spaudimą J. Bidenui, kai apklausos rodo jo prastą reitingą ir ant kulnų lipantį D. Trumpą. Dabartinis ir buvęs prezidentas šią savaitę buvo ryžtingai nusiteikę rinkimų kampanijai, nors iki rinkimų liko daugiau nei metai, abu lankėsi svyruojančioje Mičigano valstijoje ir susitiko su automobilių pramonės darbininkais.

2023 09 29 09:41
Spausdinti